0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

Most éri meg sertést hizlalni?

A Rabobank jelentésében megállapította, hogy a globális sertéshúspiacokon a költségek csökkenése és változó kereslet figyelhető meg.

A második legnagyobb Holland bank – melynek elsődleges nemzetközi fókusza az élelmiszer- és mezőgazdasági üzletág – szakértői szerint

a takarmányköltségek most alacsonyabbak, ami a gazdálkodás bővüléséhez vezethet és 2024 második félévében a szezonális kereslet miatt javulhat a sertéshúsfogyasztás.

A megbetegedésekkel kapcsolatos nyomás és a kereskedelem sebezhetősége – beleértve Kína „dömpingellenes” vizsgálatát az EU sertéshúsimportjával kapcsolatban – azonban továbbra is kockázati tényezők maradnak.

sertés hizlalás

A dömpingellenes vizsgálatot illetően a bank szerint a kivizsgálás eredménye hatással lehet az EU piacára és az egész világpiacon éreztetheti a hatását. Chenjun Pan, a RaboResearch vezető elemzője a sajtóközleményben így fogalmazott:

„Az uniós export felfüggesztése vagy a magas vámok azt jelenthetik, hogy a sertéshús globális kereskedelmi irányai átrendeződnek, mivel Kína új beszerzési piacokat talál, az uniós export pedig más régiókba fog áramlani.

Ha az uniós exportőrök új piacok meghódítása érdekében árengedményeket kínálnak, előfordulhat, hogy az importáló országoknak támogatniuk és védeniük kell a helyi termelőket. Eközben más exportáló országok azt tapasztalhatják, hogy hagyományos kereskedelmi partnereik inkább az olcsóbb uniós sertéstermékeket veszik.”

sertéshús
Illusztráció
forrás: Pixabay.com

Emellett a 2018-ban kezdődött amerikai-kínai kereskedelmi háború máris megváltoztatta a sertéshús globális kereskedelmét. Az USA a magasabb vámok miatt veszített versenyképességéből Kínával szemben, aminek legnagyobb haszonélvezője Brazília lett. A közelgő amerikai elnökválasztás változásokat hozhat az amerikai kereskedelmi politikában és bizonytalanságot a globális kereskedelemben az elkövetkező években – mondta a Rabobank.

„Az ehhez hasonló geopolitikai nehézségek okozta kereskedelmi zavargások következtében növekvő nyugtalanság miatt számos kormány támogatja a hazai termelés fejlesztését az önellátás növelése és az importtól való függetlenedés érdekében” – fejtette ki a vezető elemző.

A Rabobank szerint a sertéshús iránti fogyasztói kereslet világszerte viszonylag rugalmas, ami több tényezőnek is betudható. Ezek közé tartozik az inflációs nyomás enyhülése, a lassabb gazdasági növekedés, a versenyképesebb árral rendelkező fehérjék és a szezonális változások. A sertéshúsfogyasztás a szezonális keresletnek köszönhetően az év hátralévő részében várhatóan javulni fog. Ráadásul az EU-ban a sertéshús árának csökkenése az USA-ban pedig a gyenge árak ösztönözhetik a fogyasztást ezeken a területeken.

malac sertéshús
Illusztráció
Forrás: Pig Progress

Magazin ajánló: