Etiópiában a kelet-afrikai méhet tenyésztik, az Apis mellifera monticola-t. Ez a fajta remekül alkalmazkodott a 2000 méter tengerszint feletti magassághoz. A kelet-afrikai méh nyugodt természetű, valamint jól bírja a esősebb, hűvösebb éghajlatot is, ezért korábban használták az európai Buckfast méh kitenyésztésénél is (erről korábban itt jelent meg cikk). Ez nem azonos a hírhedt afrikanizált (gyilkosnak is nevezett) méhek szülőfajával. Jellemző rá, hogy világos színű, krémes mézet készít. Ez az alapja egy helyi italnak is, a t’ej nevű mézbornak.
Csak a Tigré régióban félmillió méhcsalád volt a konfliktus előtt, ami a hatmilliós lakosságból 200 ezernek adott biztos megélhetést – írja a Phys.org.
Azonban a regenerálódást a környezeti károk is nehezítik. Sok fát, köztük a jó mézelőnek számító akáciákat vágták ki vagy tüzelőnek, vagy azért, hogy eladják. A fák és a virágos növények pusztulásával azonban a méhek számára sincs elég élelem, amit aszályok is súlyosbítanak.
A régió mezőgazdasági és természeti források hivatalának munkatársa, Goshu Welealeabzgi szerint