Számítógép segítségével sikerült különböző speciális ételcsomagok (köret, hús, zöldségek) és italok (fermentált gyümölcs italok, fehérjével dúsított smoothies stb.) tervezését, kifejlesztését és gyártását megvalósítani az Intézeti laboratóriumokban. Teljeskörű vizsgálatokat végeztünk az előállított készételeken (fizikai, kémiai, mikrobiológiai, érzékszervi, táplálkozási tulajdonságok meghatározása). Továbbá megvizsgáltuk a készételek emészthetőségét és hasznosítását az Infogest (in vitro) emésztőmodellben, in vivo állati etetési kísérletekben (patkány és sertés modell), valamint humán vizsgálatokban. Az eredmények bizonyították, hogy az általunk precíziósan megtervezett ételek fogyasztásával pozitív hatások érhetők el mind az állati modellekben mind humán vizsgálatokban. Ezen termékek jelenformában is gyártásra és piacra képesek.
5. Az adatkezelés kiberbiztonsági kockázatainak azonosítására és értékelésére szolgáló módszertani eszköz kidolgozása, tesztelése pilot program keretében az élelmiszergazdaságban, javaslatok összeállítása az azonosított kockázatok elkerülésére és kezelésére.

Az élelmiszergazdaság területén az adatkezelés nemzetbiztonsági és kiberbiztonsági kockázatot jelent. A kockázatok hatásai mind gazdasági, mind élelmiszer ellátási területen meghatározók lehetnek. A kutatás célja az adatkezelés kiberbiztonsági kockázatainak azonosítására és értékelésére szolgáló módszertani eszköz kidolgozása volt. Az adatkörök meghatározását követően a döntéshozatali folyamat elemzéséhez szükséges pilot létrehozása megtörtént. A pilot adatrendszerének kiépítése elkészült.
A növénytermesztés során a mennyiség mellett – ez alatt a megtermelhető betakarítható hozam mennyiségét értjük – a minőségi paraméterek jelentenek kockázatot. A fusarium fertőzés komoly gazdasági károkat okozhat egy termelő esetén. A fertőzésre való hajlamosság előre modellezhető, a megfelelő paraméterek ismeretében a növénytermesztés oldaláról a kockázat azonosítható. A páratartalom megfelelő időbeli felbontással végzett mérése, illetve a hőmérsékleti összegek ismerete alapján a fertőzöttségre való hajlam meghatározható. Az előrejelzés kockázata ebben az esetben a szükséges adatok elmaradása.
