A takarmányokról ismert AGROFEED-nek egy véletlen folytán lett sertéstelepe. Ennek fejlesztése során alakítottak ki olyan kísérleti telepet, ahol a kutatási tevékenységét meghatározó gyakorlati helyszín került kialakításra, hogy optimális feltételeket teremtsen és számos lehetőséget kínáljon a termékfejlesztés számára. Ennek a telephelynek a bővítéseként most átadásra került a baromfi mintatelep és látogatóközpont.
Az itt elvégzett etetési vizsgálatok eredményeit így könnyebb lesz megosztani baromfitartó üzleti partnereikel. A baromfi mintaépületben 3 önálló 526,6m2-es tartástér van, melyek mélyalmosak, fülkésítettek, megközelítőleg turnusonként 20.000 brojler befogadására alkalmasak.
A takarmánytároló és behordó vonalak, az etető- és itató rendszerek, a Dosatron-os gyógyszeradagolás egyaránt a tesztkörülményekhez lettek illesztve, mégis megőrizve az árutermelő telep jelleget.
Valaki kipróbálta
A mintatelep ünnepélyes átadóján Csitkovics Tibor az AGROFEED tulajdonos ügyvezetője arról beszélt, hogy egy nagyon hosszú folyamat végére, vagy egy új folyamat kezdetéhez érkezett a vállalat. Minden termék esetén, és ez egy takarmánynál is így van, az a legfontosabb, hogy el lehessen mondani, ezt már valaki kipróbálta. A most átadott baromfi mintatelep és látogatóközpont pont ezt a célt szolgálja, hogy meg lehessen mutatni, a különböző takarmány keverékek, adalékok valóban tudják-e azt, amit ígérnek.
Fontos a bemutató és kísérleti telepek létrejötte
Csorbai Attila a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az átadó alkalmával tartott előadását Marcus Aurelius római császártól származó idézettel kezdte: „Minden, amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden, amit látunk, nézőpont, nem a valóság.” Mint kiemelte, ez a mai világunkra különösen igaz, mert a legjóindulatbúb becslések szerint is az interneten felelhető információk közel 80 százaléka nem igaz. Látható az a trend, hogy a szakmai sajtó olvasása helyet nagyon sokan már csak az internetet tekerik.
A sertéssel együtt gyakorlatilag a húsfogyasztásban meghatározó, mindkét faj tesztelésére lesz lehetőség, de ami még fontos dolog, hogy a kommunikációnak is teret ad. Csorbai Attila szerint: „nekünk, szakembereknek kell kommunikálni arról, hogy mi a jó vagy rossz.” Mint kiemelte, a Lovászpatonai telephelyen megszületett kísérletek eredményeit meg kell ismertetni, nem csak az Agrofeed partnerekkel, de végső soron minden termelővel és a fogyasztókkal is, hiszen a BTT elnök-igazgatója szerint mindannyian azért dolgozunk, hogy a megfelelő, fenntartható és biztonságos baromfihús termelés megvalósuljon.