0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 3.

Ételt mentünk, hogy életet mentsünk!

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy híd, amely összeköti az élelmiszer feldolgozókat és kereskedőket azokkal a szociális egyesületekkel, melyek kapcsolatban állnak a rászorulókkal. Céljuk csökkenteni az élelmiszerpazarlást és a nélkülözést.

Az első élelmiszerbankot John Arnold van Hengel hozta létre 1966-ban, az Amerikai Egyesült Államokban, az Arizona állambeli Phoenixben. Szociális munkásként dolgozott, ennélfogva több hajléktalan, nehéz helyzetben lévő emberrel állt kapcsolatban. Amikor megkérdezte tőlük, mire lenne a leginkább szükségük, a leggyakrabban elhangzó válaszok a ruhák, illetve a gyógyszerek voltak. Megdöbbenve tapasztalta, hogy nem ételt kértek. Arra  hivatkoztak, hogy jól el tudják látni magukat az áruházak mögötti kukákból. Hengel ezt nem szerette volna annyiban hagyni, így beszélt a szupermarketet vezetőivel és felvetette, hogy

mi lenne, ha nem kidobnák az árusításra már nem alkalmas, de még fogyasztható élelmiszereket, hanem odaadnák neki és ő elvinné őket a nélkülözőknek. Az kezdeményezését támogatták, így jött létre a St. Mary’s Food Bank.

Az elmúlt közel hatvan évben a mozgalom szerte a világon elterjedt Amerikától Nyugat -Európán át egészen Ausztráliáig. Az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének égisze alatt 24 országban 388 élelmiszerbank működik, amelyek naponta 4,1 millió adag élelmiszert osztanak szét több mint 44.700 karitatív szervezet részére, amelyek összesen mintegy 8,1 millió rászoruló emberhez juttatják el az adományokat. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006-ban vált teljes jogú tagjává a nemzetközi szervezetnek.

Hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, miközben emberek százezrei éheznek. Az MÉE missziója, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és az arra rászorulók között.

Felkutatják és összegyűjtik a megsemmisítés előtt álló, de még fogyasztható élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak – mondjuk a csomagolásuk miatt –, vagy már kikerültek olyan különböző okok miatt, mint a lejáratközeliség vagy a szezonalitás.

A szervezet működéséről, projektjeiről és az agráriumban való érintettségéről Cseh Balázs elnökkel beszélgetünk az MMG DIREKT stúdiójában.

Kezdetben csak csomagolt tartós élelmiszerekkel  foglalkoztak, mivel biztonsági okokból ezekkel tudtak a legegyszerűbben dolgozni. Ehhez jöttek később a hűtést igénylő termékek, amint megtörténtek a raktározást érintő infrastrukturális fejlesztések és a partnerek is felkészültté váltak arra, hogy képesek legyenek betartani a hűtési láncot érintő szabályokat az osztás során.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: