Hetedeik alkalommal adhattuk át a Magyar Mezőgazdaság Kft. által alapított Adorján Díjat. Idén a kitüntetést Kállay Miklós, a MATE professzor emeritusa kapta, akit a meghívott vendégek állva tapsoltak.
„Hetedik alkalommal állhatunk újra a díjátadón, hiszen 2018-ban, amikor megalapítottuk, az a megtiszteltetés ért, hogy a kezdetektől a fővédnöke lehetek. Nagy örömmel csatlakoztam a díjhoz, hiszen azt a szellemiséget közvetítette, közvetíti, amit az én szakmai munkámban is igyekeztem mindig követni. Nevezetesen azt, hogy
– hangsúlyozta köszöntőjében Gyuricza Csaba. A MATE rektora hozzátette, ne csak elméleti tudósokat képezzünk, hanem azokat is megbecsüljük, akik az elméleti tudomány mellett a gyakorlat számára is képesek összegyűjteni és közvetíteni a legfontosabb tudományos eredményeket. Kevesen vannak azok a kutatótudósok, akik erre képesek, és nagyon kevés az olyan díj, amely elismeri ezt a tudást, ezt a képességet.
„A mi Adorján János díjunkat már olyan emberek kapták meg, akik igen kimagasló munkát végeztek vagy végeznek a maguk területén. Írásaikkal, szakmai tanácsaikkal segítették olvasóinkat. Tették ezt informatív, érthető nyelvezetben”- köszöntötte a megjelenteket Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője. „2018-ban azért is neveztük el a díjat Adorján Jánosról mert úgy gondoltuk, hogy Magyarország egyetlen agrárgazdasági hetilapjának első főszerkesztője megérdemli azt, hogy emlékezzünk rá. Igaz, hogy rövid ideig volt a lap első számú vezetője – mindösszesen 2 évig, és élete sajnos tragikusan ért véget – azonban az általa alapított lap az ő eszmeiségével már lassan 80 éve van a piacon. Úgy is mondhatjuk igazán maradandót alkotott.”
A kitüntetett Kállay Miklós vegyész üzemmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1972-ben. 1978-ban okleveles vegyészmérnök lett. Diplomájának megszerzése után kutatómérnökként kezdett dolgozni Budafokon az Anna utcai Borgazdaságok Kísérleti Laboratóriumában dr. Ferenczi Sándor mellett. 1980-ban igazgatóhelyettesként, majd 1982-től igazgatóként dolgozott a Budafoki Laboratóriumban. Itt töltött évei alatt aktívan vett részt a szőlőlé alapú üdítőitalok (Márka) gyártástechnológiájának kidolgozásában.
Kállay Miklós személyében olyan embert díjaztunk, aki a rendszerváltás hajnalán megújult tartalommal és szerzőkkel induló Borászati Füzetekben megteremtette a tudományos írások rendszeres megjelenésének alapjait. Így a lap a gyakorló szőlészek-borászok szakmai fóruma mellett a kutatók, oktatók, a szakmával tudományos szinten elmélyülni vágyók ismeretanyagának lett biztos és megbízható forrása. Ma is számíthatunk rá, hiszen aktív és úgy is mondhatjuk fiatalokat meghazudtolóan lelkes és megbízható szerzőnk.