Komposztálás
A szerves hulladékok baktériumok, gombák, férgek, és más apróságok által, ellenőrzött, aerob körülmények között végrehajtott biológiai lebomlása. A sikeres komposztáláshoz tehát nagyon sok feltételnek kell teljesülnie, biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, pH-t, oxigénellátást, hőmérsékletet, C/N arányt, stb.
És mivel a komposztálás sem mentes a gázok kibocsátásától (szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid), hiszen mégiscsak rothadó, bomló szerves anyagokról van szó, egyáltalán nem mindegy hogyan történik és mekkora kibocsátással jár. Egy tanulmány megvizsgálta a kávézacc szerepét a gázkibocsátásra, és azt tapasztalták, hogy a 10 és a 20 százaléknyi kávézacc hatása is érezhető volt, de még jobb eredményt adott a 40 százalékos. A szerzők tehát arra a következtetésre jutottak, hogy a 40 százaléknyi kávézacc biztosítja a legjobb feltételeket a komposzt minőségére és a gázkibocsátásra.
A kávézacc tekintélyes mennyiségű tápanyagot és más hatóanyagot tartalmaz. Mezőgazdasági rendszerek esetében kálium-, foszfor-, és magnéziumtartalma játssza a legfontosabb szerepet a talaj tápanyagtartalmának fokozását illetően. A friss, illetve komposztált kávézacc használata trágyázza a talajt, csökkentheti a toxikus anyagok hatását, továbbá fokozhatja a növények növekedését és beltartalmi értékeik javulását.
Szent György-hegyi dolce vita – Magyar Mezőgazdaság
Fittónia, otthonunk apró, de feltűnő dísze – Magyar Mezőgazdaság