0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Szerény növekedést jósol a Rabobank a sertéshús piacán

A RaboResearch legfrissebb jelentése szerint a sertéstenyésztők óvatosak lesznek a termelés bővítésében. A költségek várhatóan csökkennek, de állategészségügyi kihívások és globális kereskedelmi bizonytalanságoktovábbra is fennállnak.

A globális kereskedelem bizonytalan

A 2024-es vegyes globális importtendenciák ‒ csökkenés Kínában és növekedés máshol ‒ megalapozták a 2025-ös évet. Az új amerikai elnök, Donald Trump vámpolitikája jelentősen befolyásolhatja a kereskedelmi forgalmat ‒ állapította meg a bank. Pan szerint „a Kínából, Mexikóból és Kanadából érkező behozatalra kivetett magas vámok megtorló intézkedésekhez vezethetnek, amelyek a mezőgazdasági termékeket, köztük a sertéshúst érintik.”

A bank arra is rámutat, hogy a geopolitikai tényezők, mint például egy esetleges ukrán-orosz tűzszünet, bizonytalanságot okozhatnak a gabonaárakban, ami befolyásolja a sertéshús termelési költségeit. Betegségek megjelenése, mint például a nemrégiben Németországban kitört száj- és körömfájás, tovább bonyolítanák a kereskedelmi helyzetet. Egy ilyen változékony piacon az ellátási lánc résztvevői fokozottan összpontosíthatnak a kockázatcsökkentésre.

forrás: Pixabay.com

Technológiai innováció

Az állatbetegségek, köztük az afrikai sertéspestis és a sertés légzőszervi és szaporodási szindróma (PRRS) továbbra is kihívást jelentenek a termelés és az export számára. A sertéságazat és a kormányok a vakcinázásban, biológiai biztonságban és állat-egészségügyi termékekben látják a megoldást. Ugyanakkor a fenntarthatósággal és az állatjóléttel kapcsolatos aggodalmak is az innováció iránti igényt mozgatják. A bank szerint a technológiai beruházások, beleértve az automatizálást, a digitalizációt és a mesterséges intelligenciát is, egyre nagyobbak. Sok nagyüzemi gazdaság már most is használ érzékelőket a betegségek diagnosztizálására és megfigyelésére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Pigprogress