0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 19.

A juhágazat aggódik: mi lesz a húsvéti bárányokkal?

Az MJKSZ ügyvezető igazgatójával, Hajduk Péterrel készítettünk rövid interjút a hazánkban kitört ragadós száj- és körömfájás kapcsán, hiszen a betegséget terjesztő vírus a juhokra is veszélyes.

A kiskérődzők pestiséből épp kilábal a juhágazat, de még a teljes korlátozás feloldása nem történt meg. A szarvasmarháknál kimutatott ragadós száj- és körömfájás betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében rögtön leállították az élőállat-szállítást nemcsak az országban, hanem az Európai Unióban is.

Fehér dorper anyák bárányaikkal
Fehér dorper anyák bárányaikkal
Fotó: Illés János

A magyar hatóságok gyors intézkedésének következtében remélhetőleg gyorsan sikerül lokalizálni és felszámolni a betegséget, aminek hatására az ország egyes részein esetleg elindulhat majd az élőállat-szállítás. Néhány héttel a húsvéti főszezon előtt vagyunk, ilyenkor átlagosan mintegy 200 ezer bárány kiszállítása szokott megtörténni. Ezért is fontos a gyors reagálás, hiszen ha a bárányok nem kerülhetnek élőállat-exportra, különösen nagy gazdasági kár fogja érni az ágazatot.

A vágott test piacának feltérképezése zajlik, azonban ennek kimenetele a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt bizonytalan, és az értékesítési ára is alul marad az élő bárány értékesítési árától.

Az élő bárányt döntő többségében ebben a szezonban Olaszországba szállítják, ahol az élő állatnak van főként piaca, tekintve, hogy a saját vágóhídjukon levágott állatokat friss húsként értékesítik a húsvéti piacon a vásárlóik számára.

Folyamatosan figyeljük a járványügyi irányítók intézkedéseit – mondja Hajduk Péter. Március 12-én, azaz az interjú másnapján újabb intézkedések vagy esetleg egyes korlátozások feloldása jöhet. Eddig a Duna vonaláig rendeltek el járványügyi intézkedéseket, ha sikerül a Északnyugat-Dunántúlon lokalizálni a betegséget, akkor a Dunán onnan, a Tiszán túli területekről, akár még húsvéti időszak előtt megindulhat a bárányszállítás is Horvátországon és Szlovénián keresztül Olaszországba. Ebben bizakodunk, illetve a vágott test értékesítése jelenthet némi reményt az ágazat számára, mert ennyi bárányt Magyarországon nem fogyasztunk el.

Bár a magyarországi bárányhús-fogyasztás valamennyit növekszik a húsvéti időszakban, ilyen mennyiségű árualapot nem tud felvenni a magyar piac – tette hozzá Hajduk Péter.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: