Az általános vélekedés, hogy nem minden alkoholos ital egyforma. A vörösbort hagyományosan egészségesebb választásnak tartják. Emögött a magas rezveratrol tartalom áll, mely egy, a növényekben előforduló gyulladásgátló hatású antioxidáns. Emiatt képes védeni a rák kialakulásától. A Brown Közegészségügyi Iskola kutatói ezt a megállapítást vették górcső alá – írja a ScienceDaily.
Összesen 42 kutatást olvastak át, melyekben közel 96 ezren vettek részt. Eunyoung Cho, a Brown Egyetem epidemiológiai és bőrgyógyászati docense által vezetett kutatás
Azonban arra sem utalt semmi, hogy a borfogyasztás, fajtától függetlenül, növelné ezt a kockázatot.

Forrás: freepik.com
Bár alapvetően nem találtak bizonyítékot a borok rákkockázatra gyakorolt hatásáról, azonban a fehérbor esetében a bőrrák kialakulásának kockázata valamelyest magasabb volt. Pontosabban 22 százalékos rizikót jelentett a fehérbor a vöröshöz képest. Az okok azonban egyelőre nem tisztázottak.
A nők esetében a fehérbor fogyasztás és az általános rákkockázat esetében is több összefüggést találtak. Ez az eredmény további kutatásokhoz szolgáltat alapot, hogy felfedjék az a háttérben húzódó mechanizmusokat.

Fotó: Freepik
A kutatók által végzett metaanalízis azonban az első olyan tanulmány, mely megdönti azt a nézetet, hogy a vörösbor egészségesebb a fehérnél. Arra is rámutat, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a fehérbor és a rák kialakulásának nagyobb kockázata közötti összefüggést mélyebben megvizsgálják a nők esetében.
2020-ban a túlzott alkoholfogyasztás világszerte több mint 740 000 rákos megbetegedéssel hozható összefüggésbe, ami az összes ilyen eset 4,1%-át teszi ki.