0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

A vörös vagy a fehérbor az egészségesebb?

A kutatók ezútta egy olyan átfogó kutatást folytattak le, mely során átrágták magukat a fehér- és vörösborok karcinogén voltáról szóló számtalan tanulmányon, hogy leleplezzék: lehet-e a borfajtához kötni a rák kialakulásának kockázatát?

Az általános vélekedés, hogy nem minden alkoholos ital egyforma. A vörösbort hagyományosan egészségesebb választásnak tartják. Emögött a magas rezveratrol tartalom áll, mely egy, a növényekben előforduló gyulladásgátló hatású antioxidáns. Emiatt képes védeni a rák kialakulásától. A Brown Közegészségügyi Iskola kutatói ezt a megállapítást vették górcső alá – írja a ScienceDaily.

Összesen 42 kutatást olvastak át, melyekben közel 96 ezren vettek részt. Eunyoung Cho, a Brown Egyetem epidemiológiai és bőrgyógyászati docense által vezetett kutatás

nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a vörösbor bármilyen módon gátolná a rák kialakulásának kockázatát.

Azonban arra sem utalt semmi, hogy a borfogyasztás, fajtától függetlenül, növelné ezt a kockázatot.

bor borászat borozás
Illusztráció
Forrás: freepik.com

Bár alapvetően nem találtak bizonyítékot a borok rákkockázatra gyakorolt hatásáról, azonban a fehérbor esetében a bőrrák kialakulásának kockázata valamelyest magasabb volt. Pontosabban 22 százalékos rizikót jelentett a fehérbor a vöröshöz képest. Az okok azonban egyelőre nem tisztázottak.

A kutatók arra gyanakszanak, hogy a nagy mennyiségű borfogyasztás együtt jár olyan rizikósnak számító viselkedéssekkel, mint a nem megfelelő naptej-használat vagy a gyakori szoláriumozás. Hogy a bőrrák kockázata miért pont a fehérborhoz köthető, az egyelőre nem világos.

A nők esetében a fehérbor fogyasztás és az általános rákkockázat esetében is több összefüggést találtak. Ez az eredmény további kutatásokhoz szolgáltat alapot, hogy felfedjék az a háttérben húzódó mechanizmusokat.

fehér bor
Illusztráció
Fotó: Freepik

A kutatók által végzett metaanalízis azonban az első olyan tanulmány, mely megdönti azt a nézetet, hogy a vörösbor egészségesebb a fehérnél. Arra is rámutat, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a fehérbor és a rák kialakulásának nagyobb kockázata közötti összefüggést mélyebben megvizsgálják a nők esetében.

Az alkohol – különösen az italokban lévő etanol – olyan vegyületekké bomlanak le, amelyek károsítják a DNS-t és a fehérjéket, hozzájárulva a rák megnövekedett kockázatához.

2020-ban a túlzott alkoholfogyasztás világszerte több mint 740 000 rákos megbetegedéssel hozható összefüggésbe, ami az összes ilyen eset 4,1%-át teszi ki.

Forrás: ScienceDaily

Magazin ajánló: