0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A Magyar Borok Ünnepe: a legjobbak egy helyen

Különleges bemutatót ajánl Nyikos István, a Bacchus Art Stúdió ügyvezetője. Május 18-án, a Kimpton Bem-Budapest Hotelbe hívja az elmúlt 34 esztendő "Év Bortermelőit" és 18 év "Év Pincészeteit", hogy együtt ünnepeljenek

Nagyon fontos, hogy a bornak arca, személyisége legyen, mert nem alkoholos italról van szó, hanem kultúra, és a kultúrát leghitelesebben az alkotó közvetít. A másik lényeges szempont, a helyszín, a genius loci, vagyis a hely szelleme, ami önmagában is jelzi, hogy milyen színvonalú rendezvényre számíthat a látogató.

„Nagyon sokat áldoztunk arra, hogy az eseménynek önálló arculatot teremtsünk, azért van saját honlapja, promófilmje, s a nyomtatott kiadványok is azonos arculat szerint szerint készültek. Minden azt sugallja, hogy ez egy prémium rendezvény lesz. A helyszínnek, a Kimpton Bem-Buda Hotelnek megvan az újdonság varázsa is, hiszen csak tavaly szeptemberben nyitott. Amit ajánlunk, az 48 kiváló bor, 35 pincészettől, hozzá a borokhoz válogatott falatok”- hívta fel a figyelmet a szakember, hogy hét borszigetet alakítanak ki, tájegységi besorolás szerint. Nagyon fontosnak tartják, hogy a vendégek tudjanak beszélgetni, ne legyen túlfeszített „fesztiváli hangulat”. A helyszínen a tervezett 250-300 fő kényelmesen elfér, hiszen sétáló borkóstoló a cél, s minden adott ahhoz, hogy az a fajta közvetlen kommunikáció létrejöjjön, ami szinte elengedhetetlen a bor esetében.

Nagyon jó kínálat körvonalazódik, 48 csúcsborral lehet találkozni. Akinek módja van egy este ezeket végigkóstolni, megteheti, mert ha nem borivásban gondolkodik, akkor négy óra alatt ez teljesíthető, s mellette a borásszal is megismerkedhet. Ugyan nyolcan vannak az Év Bortermelői közül, akik sajnos már nincsenek köztünk, őket az utódok képviselik. Csak figyelemfelkeltésként álljon itt: Kamocsai Ákos elhozza azt a ’99-es Chardonnay-ját, amikor az Év bortermelője lett, de ott lesz Maja Ernő ’12-es Sauvignon blanc-ja, amit még ő készítette, s lesz még néhány tétel, ami kereskedelmi forgalomban már nem kapható. Ennyi jó bor egy este, egy helyen nem valószínű, hogy gyakran előfordul.

„Látogatóként elsősorban azokra számítunk, akik már belekóstoltak ebbe a műfajba, és úgy érzik, hogy képvisel akkora értéket ez a rendezvény, hogy megéri eljönni. Több millió forint értékű bor vonul fel. Másrészt olyan érdeklődőkre számítunk, akik fogékonyak a prémium termékekre, legyen az a bor, vagy a helyszín”- .hangsúlyozta Nyikos István, hogy nem hagyományos borfesztivál A Magyar Bor ünnepe.

Forrás: magyarmezogazdasag