Mi változik pontosan?
Emellett az új szabályok előírják, hogy a tyúkok számára biztosított környezetnek változatosnak és ingergazdagnak kell lennie: különböző ülőrudak, búvóhelyek, porfürdőzési lehetőségek és játékok használatát is előírják. A szabványok a tojófészkek kialakítására is kitérnek, hogy azok minél jobban megfeleljenek az állatok természetes igényeinek.

Az RSPCA kiemelten foglalkozik a csoportos tartás során felmerülő stresszfaktorok csökkentésével is, hiszen a zsúfoltság, a környezeti szegénység és a megfelelő menedzsment hiánya növelheti a kannibalizmus vagy tollcsipkedés kockázatát.
Fenntarthatóság és fogyasztói elvárások
Az Egyesült Királyságban az utóbbi években jelentősen nőtt azoknak a vásárlóknak a száma, akik etikusabb, állatbarát termelésből származó tojásokat keresnek. Az RSPCA Assured tanúsítvány megléte már szinte elvárás a nagy áruházláncok részéről, így a brit tojástermelők számára elkerülhetetlenné vált az alkalmazkodás.
A fenntarthatóbb gazdálkodás egyúttal hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez is. Az új követelmények a természetes viselkedésformák támogatásával, a jobb életkörülmények biztosításával és a betegségek megelőzésével hosszabb távon egészségesebb, termelékenyebb állományokat eredményezhetnek.
Mit jelent ez a hazai termelőknek?
Az EU állatjóléti szabályai folyamatosan szigorodnak, és bár a magyar tojástermelők jelentős része még mindig hagyományos vagy alternatív rendszerekben dolgozik, a piac folyamatosan tereli a termelőket a magasabb állatjóléti sztenderdek irányába.
Kilátások és kihívások

Az RSPCA által bevezetett új szabályok példát mutatnak az egész európai tojáságazat számára. A magasabb állatjóléti sztenderdek bevezetése azonban komoly beruházásokat és szemléletváltást igényel a termelőktől. Az átállás során támogatási programok és szakmai képzések segíthetik a gazdákat, ugyanakkor a fogyasztók edukációja is kulcsfontosságú, hiszen a jobb minőségű, etikusabb termelésből származó tojás ára magasabb lehet.
Magyarországon a baromfiágazat szereplőinek érdemes szemmel tartaniuk a nemzetközi trendeket, hiszen a piac egyre inkább az állatjóléti szempontokat figyelembe vevő termékek felé tolódik. A szabályozási és piaci változások összhangja teremtheti meg a hosszú távú fenntarthatóságot és versenyképességet a hazai tojástermelésben is.