0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Elérhetővé váltak a PRRS-rezisztens génszerkesztett sertések

Az FDA engedélyezte az első olyan génszerkesztett sertések kereskedelmi forgalmazását, amelyek ellenállnak a PRRS okozó vírusnak.
Mérföldkőhöz érkezett a génszerkesztés az állattenyésztésben: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) zöld utat adott a génszerkesztett, PRRS-rezisztens sertések értékesítésének.

A döntés nem csupán technológiai áttörés, hanem gazdasági és állatjóléti szempontból is új távlatokat nyithat világszerte – beleértve Magyarországot is.

Fotó: Csatlós Norbert/MMG

Biotechnológiai áttörés a PRRS elleni harcban

A PRRS, vagyis a sertések szaporodási és légzőszervi szindrómája az egyik legjelentősebb gazdasági kárt okozó vírusos betegség a globális sertéstartásban. A kórokozó világszerte elterjedt, és éves szinten dollármilliárdos veszteséget jelent az iparágnak. A tünetek között súlyos légzőszervi problémák, vetélések és magas mortalitási arány szerepelnek – különösen a malacok és vemhes kocák körében.

A megoldást most a génszerkesztés kínálja: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) elsőként adott engedélyt olyan sertések kereskedelmi forgalmazására, amelyek genetikai módosítással ellenállóvá váltak a PRRS vírussal szemben.

A módosítás során a CRISPR génszerkesztési technológiát alkalmazták, amellyel célzottan távolították el azt a sejtfelszíni receptort (CD163), amelyen keresztül a vírus fertőzni képes.

Európai fejlesztés – brit és amerikai együttműködés

A génszerkesztett sertéseket a brit Roslin Intézet fejlesztette ki, amely korábban a híres Dolly bárány klónozásával vált világhírűvé. A projektben részt vett a Genus nevű állattenyésztési vállalat is, amely az amerikai engedély megszerzésével most piacra léphet a világ első PRRS-rezisztens sertéseivel.

A fejlesztés során a tudósok évekig dolgoztak azon, hogy a módosítás stabil legyen, öröklődjön, és ne legyen semmiféle negatív hatása az állatok egészségére vagy termelési mutatóira.

Illusztráció
Az FDA engedélye ezt a biztonságosságot és hatékonyságot ismeri el, hangsúlyozva, hogy a génszerkesztett sertések húsa ugyanolyan biztonságosan fogyasztható, mint hagyományos társaiké.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu / newfoodmagazine.com

Magazin ajánló: