Izlandi mák (Papaver nudicaule)
Fantasztikusan elegáns, törékeny virágai, mint egy pezsgő buborékjai. Évelő, és mivel hideg helyről származik, a teleket simán átvészelné, de sajnos a hőséget és a kártevő rovarok támadásait nem bírja, így minden évben újra kell vetni.

Két lehetőségünk van, július – augusztusban vetjük, kora ősszel kiültetjük és átteleltetjük (ideálisan fátyolfólia, fólia alagút alatt, vagy fóliasátorban), így tavasszal már virít. Illetve januártól legkésőbb február közepéig vetni kell, ahhoz hogy még a nyári hőség előtt ideje legyen virágba borulni. Figyelem, nem kezdő kertészeknek való, elég kényes növény!
Kerti mák (Papaver spp. somniferum)
Az összes pipacs közül ezt a legkönnyebb termeszteni. Bár vágott virágként nem tartós, viszont a mákgubók a kert ékességei lehetnek érdekes formájukkal, illetve frissen és kiszárítva is lehet őket használni virágcsokrokban!

Magszedéshez, szüreteljük le a gubókat, amikor zöldből barnába fordul a színük és a kis korona kezd kinyílni. Tegyük papírzacskóba fejjel lefelé, így a magok maguktól kihullnak, mikor megértek és évekig lehet tárolni.
Kaliforniai kakukkmák – (Eschscholzia californica)
Nagyon sokoldalú, könnyen nevelhető, szárazságtűrő, alacsony növésű egynyári, egész nyáron folyamatosan virágzik. Helybe vessük, de mint a többi pipacsfajta, ő is elszórja a magját és mindenhonnan előbukkan. Az ismert élénk narancssárga válfaján kívül, mely Kaliforniában egész mezőket borít be, találunk más színű fajtákat is (citromsárga, rózsaszín).

Társítás
A pipacsokat ültethetjük vegyes évelőágyba csoportosan, háttérnek válasszunk olyan növényeket, melyek kiemelik az élénk vörös virágok színét. Társíthatjuk visszafogott, hűvös színű (fehér, krém, kék) virágokkal, például: szarkaláb, nőszirom, margaréta, díszdohány, de jól mutat sárgákkal (bársonyvirág, dália, cserjéspimpó) és díszfüvekkel is (árvalányhaj, tollborzfű, zebrafű).
Vázában is jól mutatnak a pipacsok, de csak 3-4 napot bírnak. Akkor szedjük, amikor megpattan a bimbó és látszik egy kis szín, lehetőleg kora reggel vágjuk le, majd a szárát tegyük forró vízbe vagy láng fölé 10 másodpercre. (A kakukkmáknak nincs szüksége hőkezelésre.)