Komplex élmény

András és Katalin évtizedek óta járják Európa vezető kertészeteit, faiskoláit, és a szakma nemzetközi kiállításait, onnan merítenek ötleteket. Több ízben járt már náluk John Stanley, az ausztrál „gardencenterguru”, sok hasznos tanáccsal látta el őket. Legutóbb két éve, még az új központi épület megépítése előtt látogatott el hozzájuk. Az ő jövőbetekintő meglátásai is nagyon inspirálóak voltak, mondja Katalin.
Nagy hangsúlyt helyeznek a tisztaságra, nem első osztályú növénynek nincs helye az árudában. Természetesen minden megfogható, tapintható, a növények textúrájának érzékelése hozzátartozik az élményhez. Az orrunkkal érzékelhető élményt a növények természetes aromája mellett az épületen belüli légcsererendszerbe áramoltatott természetes illóolajok fokozzák. A fülünket kellemes zene kényezteti, míg az ízélményt a kávézó csúcstechnológiájú kávégépéből nyerhető aromák, illetve jégkrémek adják. Szűrt vízzel vendégelik meg a vásárlóikat. Rövid távú tervük, hogy minőségi büféételeket, cukrászsüteményeket is kínáljanak, ahogyan azt több nyugat-európai gardencenter is teszi.
Igényt teremteni
Egy kertészeti centrum a parkolónál kezdődik és végződik, így nagy hangsúlyt fektettek annak bővítésére, korszerűsítésére. A térköves parkolót LED-es lámpatestek világítják meg, a kellemes zene már ott fogadja, csalogatja a vásárlókat. Csakúgy, mint a gigantikus konténeres formanövények és más különlegességek, amelyek a parkoló területét és a bejáratot is körbeveszik.
Az Örökzöld Kertészetnek régóta erősségei közé tartozik a ma divatos mediterrán növények, olajfák, citrusfélék, délszaki gyümölcsöt termő növények széles és minőségi választéka, aminek nagy részét Olaszországból, Spanyolországból szerzik be, teljesen hivatalosan, számlával, növényútlevéllel kísérve. Sajnálatos módon az utóbbi időben rengetegen belevágtak mindenféle szakmai tudás és háttér nélkül ezen növények kereskedésébe. Remélhetőleg idővel ezek a „kereskedők” majd kikopnak, mivel a növény bizalmi áru, csak az erre szakosodott, szakmai tudással és infrastruktúrával rendelkező kertészetekben van helye, vallja András.

Megfogadták azt a tanácsot is, hogy meg kell teremteni az igényt, amire a vevő vágyik. A kertészetet körbejárva megállunk a több oltvány pekándió-fajtát kínáló ágyás mellett.
Katalin elmondja, hogy ma már sok délszaki növény sikerrel nevelhető nálunk, de nem szabad túlzásba esni. Az olajfa egyelőre nem terem Magyarországon értékelhető termést, inkább csak kuriózum a mediterrán életérzés kielégítésére. Kivit, fügét, datolyaszilvát ugyanakkor már sokan sikeresen termesztenek évek óta. Nagy hangsúlyt fektetnek a vásárlók szakszerű kiszolgálására, a szaktanácsadásra és edukációra, ezért náluk alapfeltétel a dolgozók minél magasabb szintű növényismerete, szakmai tudása.