0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Egy könyv, ami közelebb hozza Tokajt

Június 19-én Estorilban, a Gourmand International Awards-on kapott nemzetközi elismerést a kétnyelvű TokajGuide ötödik kiadása

„Június 19-én Estorilban, a Gourmand International Awards-on kapott nemzetközi elismerést a kétnyelvű TokajGuide ötödik kiadása. A hiánypótló kiadványt hazánk legismertebb borvidékéről, a ‘Best Wine Tourism Books – Europe’ kategóriában díjazta a gasztronómiai és italos könyveket immár 30 éve szemléző World Cookbook Fair”- mesélte a könyv szerzője, Ripka Gergely.

Mint a szakember elmondta, a díjat 1995-ben alapította a híres Cointreau-család.

Minden évben a jegyzett gasztronómiai és borászati könyveket, nyomtatott vagy digitális kiadványokat, de még a gasztronómiai televíziós műsorokat is külön-külön kategóriákban díjazzák.

2024-ben például nem kevesebb, mint 221 országból és régióból szemléztek produkciókat a rangos díjátadón (Rijádban). A Gourmand International az ágazat meghatározó nemzetközi versenye, mely minden nyelv felé nyitott és a gasztronómiai könyvek amolyan „Oscar”-ja; de leginkább az olimpiai játékok szellemisége ihlette a kezdeményezést.

A ceremóniákat kísérő World Cookbook Fair minden évben különleges helyszínen adja át a díjakat, ünnepélyes keretek közt. Ez a nagyszabású esemény évente lehetőséget biztosít arra, hogy találkozzanak a gasztronómia és a könyvek világának fontos szereplői: több száz kiadó, szerző, séf, szakmabeli, újságíró és médiaszemélyiség vesz részt ezen a szép eseményen. Nyitott szellemiségével a Gourmand Awards egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a különböző nemzetek egy adott ország gasztronómiai kultúrájának imázsát építhessék, és bemutatkozzanak a világ előtt.

Idén júniusban Ripka Gergely személyében magyar díjazott is lehetőséget kapott a pódiumon bemutatkozni, a rangos díj 30 éves jubileumán.

Ebben az évben Portugália, Estoril impozáns kongresszusi központja fogadta a szerzőket a világ minden pontjáról.

Ripka Gergely, a TokajKalauz szerzője (az AszúGlass megalkotója) tíz éve adja ki könyvét a történelmi borvidék sokszínű kincseit bemutatva. Kötete tavaly év végével került fel a Gourmand Awards shortlistjére az európai borturisztikai könyvek közé. A 2021-es kiadás Párizsban már kapott egy díjat (Best European Wine Book kategóriában), és most a 2023-as kiadást jutalmazta elismeréssel a nemzetközi szakmai zsűri.

“Fontos ez a nemzetközi figyelem nem csupán Tokaj, de általában a magyar borok számára is. Manapság, amikor az egész ágazat sokrétű kihívásokkal küzd, meg kell ragadnunk minden lehetőséget arra, hogy hallassuk a hangunkat és a világ elé tárjuk, mennyire különleges kincs Tokaj, és hiszem, hogy nem csak nekünk magyaroknak az.”

– mondta el beszédében a díjazott szerző, aki természetesen egy remek tokaji aszúval koccintott standja mellett a jelenlévőkkel, akik a világ minden pontjáról meg tudták kóstolni Tokaj folyékony aranyát.

A kötet országszerte elérhető a nagyobb könyvesboltokban, szerzői és a BOOOK Kiadó terjesztésében is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: