Külön hangsúlyt kap a hamis vagy megtévesztő származási adatok kiszűrése – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
Az NKFH ismertette: az ellenőrzések során szigorú szakmai szempontoknak kell megfelelniük a dinnyéknek, a szakemberek egyebek mellett figyelemmel kísérik a tisztaságot, az esetleges repedéseket, az érettségi állapotot, az alakhibákat, valamint azt is, hogy a gyümölcsöt megfelelő minőségi osztályba sorolták-e be.
Különösen ezek az egységek igényelnek fokozott figyelmet a higiéniai feltételek szempontjából.

Fotó: Valeria Boltneva / Pexels
Minden esetben kötelező a kézmosási lehetőség biztosítása, továbbá az eladóknak javasolt gumikesztyű vagy fóliakesztyű használata a termék felezése vagy darabolása során a megfelelő higiénia érdekében – hívta fel a figyelmet a hatóság.
Fontos, hogy a vásárlók valóban megfelelő minőségű gyümölcsöt kaphassanak – hangsúlyozták a közleményben.
Az NKFH és a kormányhivatalok szakemberei minőségi vagy jelölési hiba esetén megtilthatják a termék forgalmazását és bírságot szabhatnak ki.
A hatóság a jövőben is folyamatosan szemmel tartja a gyümölcsök és zöldségek megbízható minőségét, ezáltal védve a fogyasztók érdekeit – jelezte az NKFH.