Fontos a víz
Növényeinket már „megetettük”, azonban fontos az itatásuk is. Rendkívül száraz évek vannak mögöttünk, és már hónapok óta nem volt értékelhető mennyiségű csapadék, így készüljünk fel arra, hogy mindenképpen öntöznünk kell.
A szomjazó növények sokkal könnyebben megbetegedhetnek, hasonlóan a rosszul tápláltakhoz. Törekedjünk a kora reggeli vagy kora esti locsolásra, mivel így nagyobb az esély arra, hogy több víz jusson ténylegesen a talajba. Napközbeni locsolásnál a hideg víz égési tüneteket is okozhat növényeinken.

Ennél sokkal célzottabb a csepegtető öntözés. Nem kell feltétlenül iszonyatosan bonyolult öntözőrendszerekre gondolni, gazdaboltokban is kapható csepegtetőszalag, illetve csepegtetőcső, a profibbak csepegtetőgombákat, illetve mikroszórófejeket is használhatnak.
Ha a talajt agroszövettel vagy geotextíliával takarjuk be, a csepegtetőszalagot ez alá helyezve lényegesen kevesebb víz felhasználásával is eredményesebbek leszünk és a gyomosodás is lényegesen kevesebb lesz. Egy raklapokra helyezett IBC-tartály vagy egy 220 literes esővizes hordó már alkalmas rá, hogy gravitációs úton is tudjunk öntözni, és nem kell órákig a locsolócsövet fognunk.
Fontos a talaj minél jobb elmunkálása, hiszen a kora tavaszi petrezselyem, illetve sárgarépa nagyon apró magvú, rögös talajban mélyre hullva nem biztos, hogy kikel.
Apróság, de figyeljünk például arra is, hogy a megvásárolt dughagymát ne fordítva tegyük a talajba: igaz, a növény megfordul, de sokkal több időt vesz igénybe, míg a talaj felszínére kerül. A hagyma alján láthatóak a gyökérmaradványok, ez kerüljön alulra. Csak az egészséges, nem rothadt vagy töppedt hagymákat ültessük el.
Fontos, hogy ne siessünk, tehát mindent csak a maga idejében. Ne akarjunk márciusban babot, vagy februárban krumplit ültetni, vagy akár paprikát, paradicsomot, mert sajnos nem lesz sikerélményünk.