0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 20.

Jégkrémmel a jövőbe

A Kislépték Egyesület főszervezésében, a REL Szervezők Napján inspiráló előadást hallgathattunk meg Patrick Pasgang-tól. A belga szakember rávilágított, hogyan segítheti egy szaktanácsadó a kistermelőket egy új, sikeres üzleti modell kialakításában.

A „Jégkrém a farmon” című előadás egy tejtermelő gazdaság átalakulását mutatta be, amely a multifunkcionális mezőgazdaság mintapéldájává vált. Ebből a példából számos tanulságot vonhatunk le mi, magyar kistermelők is.

A belga agrár-szaktanácsadás, amiben Patrick Pasgang is már több mint 50 éve tevékenykedik, a Boerenbond (Flandria és Kelet-Belgium minden gazdálkodójának szakmai szervezete) keretein belül működik, és mintegy 15 000 tagfarmot tömörít, melyek egyharmada aktív a rövid élelmiszer-ellátási láncban. Pasgang hangsúlyozta, hogy a rövid élelmiszer-ellátási láncnál többről van szó, mint közvetlen értékesítésről, hiszen ők a multifunkcionális mezőgazdaságra fókuszálnak. Úgy véli, a gazdálkodó jövedelmezősége sok tényezőtől függ, és a hagyományos élelmiszer-ellátáson túl az oktatás, a turizmus és a rekreáció is hozzájárulhat a profit növeléséhez.

Fotó: Dubois

Hosszú távú partnerség a siker kulcsa

Az előadás központi üzenete az volt, hogy a hosszú távú kapcsolat a szaktanácsadó és a gazdálkodó között elengedhetetlen a sikerhez. Ezt egy Mark Dubois nevű tejtermelő példáján keresztül mutatta be, akinek a gazdasága tíz év alatt egy normál farmból sikeres, multifunkcionális vállalkozássá fejlődött.

A szaktanácsadási folyamat egy „tanácsadói utazásként” írható le, mely rendkívül intenzív munkát igényel. Pasgang és kollégái egy teljes napot töltöttek a gazdával és családjával, hogy felmérjék, milyen tanácsokat kaptak az elmúlt 15-20 évben, kitől és milyen formában.

Egy farm átalakulása a tejtermeléstől a jégkrém-paradicsomig

Mark Dubois gazdaságának története egy válsággal indult. A tejtermelő gazda eredetileg 300 tehenet tartott, de gazdasága veszteséges volt. Egy betegség és felesége munkahelyi balesete arra kényszerítette a családot, hogy új bevételi forrás után nézzenek. Egy új istállót is építettek, de egy újabb baleset miatt, amelyben a gazda megsérült, sosem használták. A tehénállományt 300-ról 100-ra voltak kénytelenek csökkenteni, mert ennyit tudtak ellátni.

2011-ben, amikor Patrick Pasgang találkozott Markkal, a gazda még kórházban volt a baleset után, és a farm jövője nagyon bizonytalan lábakon állt. Ekkor kezdődött a hosszú távú tervezés a multifunkcionális farm kialakítására. Látható volt, hogy a kisebb állatlétszám mellett kell nagyobb jövedelmet termelnie a gazdaságnak, amely csak feldolgozás, magasabb hozzáadott értékű termék esetén lehetséges. Ekkor jött az ötlet: jégkrémet fognak készíteni. Felmerült a turizmus és a rekreáció bevezetésének a gondolata is, annak ellenére, hogy akkoriban a belga jogszabályok még nem tették lehetővé az agrárterületen a rekreációs tevékenységet.

2020-ban egy újabb innovatív ötlet született: áttértek a jersey tehenek tartására, amelyek teje krémesebb, egészségesebb és alkalmasabb a jégkrémgyártásra.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu