0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A világban valahol mindig aratnak

Globális szinten a gabona betakarítás egész évben tart és nincs olyan hónap, amikor ne aratnának valahol a világon.

Ne feledjük, hogy a betakarítás globális szinten egész évben tart. Nincs olyan hónap, amikor ne kerülne piacra új termésből származó gabona. Ráadásul nem jelentéktelen termelőkről van szó, mert amikor Európában már régóta vége az aratásnak (vagy még előttünk áll, attól függően, hogy honnan nézzük), más részein a világnak még tart a betakarítás. Ezért a globális piac valójában nem csak a készletekből működik, hanem szinte folyamatosan friss alapanyagokból is.

Európában nyár elején indul az aratási szezon

A legközelebb Európa áll hozzánk, ezért innen kezdjük a betakarítási időszak áttekintését. Alapvetően az európai éghajlatot mérsékeltnek tekintik. Mindazonáltal semmiképpen sem lehet az Öreg Kontinenst a világ olyan részének tekinteni, ahol az időjárási viszonyok homogének.

Foto: Pixabay

Nagy általánosságban van egy hidegebb észak és egy melegebb déli rész. Természetesen a déli európai országokban kezdődik el hamarabb a betakarítás. Már június elején megkezdődik a gabonafélék  aratása   Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Olaszországban, vagyis a kontinens legdélibb országaiban.

Foto: Pixabay

Szintén júniusban indulnak meg a kombájnok Magyarországon  Bulgáriában és Romániában. Általánosságban elmondható, hogy a Balkán-félszigeten június végén már javában zajlik a betakarítás.

Általánosságban elmondható, hogy kontinensünkön a betakarítás június elejétől augusztus végéig tart, de az egyes országokon belül is jelentős különbségek figyelhetők meg.

Így volt ez például egy évvel ezelőtt, amikor Délnyugat-Lengyelországban a betakarítás körülbelül két héttel korábban kezdődött, mint az ország északkeleti régióiban. Hasonló a helyzet Franciaországban is és ilyen különbségek figyelhetők meg Nagy-Britanniában is, ahol Anglia déli részén jóval korábban kezdenek, mint például Skóciában.

Forrás: farmer.pl

Magazin ajánló: