Árnyékoló háló a megoldás
A tűző nap hatására a levelek és a termések megperzselődnek, megégnek. A világos, száraz szövetelhalás a termés, a növény nap felőli oldalán alakul ki, ami a legkülönbözőbb zöldségféléken gyümölcsökön, szőlőn is előfordulhat.
A gyümölcsösben és a szőlőültetvényben nagyobb lombozat meghagyásával fokozhatjuk a védelmet, míg a veteményeskertekben árnyékolással támogathatjuk növényeinket. Fóliáknál és üvegházaknál lehetőség van a héjazat festésére, szabadföldi termesztésnél az egyik lehetőség az árnyékolóhálók kifeszítése.


Eddigi tapasztalatok szerint legelőnyösebbek a kétszeres vagy háromszoros rétegben kifeszített sárga és sárgásvörös Raschel- hálók használata bizonyult, de más színezésűek is (pl. zöld) jelentős védelmet mutattak a káros napsugárzással szemben.
A hálók más jótékony hatása továbbá, hogy kedvezőbben alakult a léghőmérséklet, kisebb az éjszakai és a nappali hőingadozás, illetve az árnyékoló alatt magasabb a légnedvesség, mint a szabadban. Ennek következtében jobban köt az uborka, a paradicsom, valamint a padlizsán, a paprika, de a paradicsom bogyói is fényesebbek, tetszetősebbek.