0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Állatgyógyászat mesterfokon

Mester Károly agrármérnök kutatóként kezdte a pályáját, de hamarosan a gyakorlatban kamatoztatta elméleti tudását. Negyven éve dolgozik állattenyésztőként, ez idő során szerzett tapasztalatait újabb kutatásokkal egészítette ki.

Precíziós helyett funkcionális takarmányozás

Tény, hogy az elmúlt évtizedekben állatnál, embernél megsokasodtak az egészségügyi problémák: az immunrendszer egyre gyengébb, általánosak az anyagcsere- és keringési zavarok, az idegrendszeri panaszok és a degeneratív elváltozások, népbetegség lett az allergia.

Mester Károly szerint a problémák észrevehetően akkor kezdődtek, amikor a funkcionális takarmányozást felváltotta a precíziós takarmányozás, amelynek egyik összetevője a rost. Az élelmi rostok közé sorolják a lignint is, ami megakadályozza a fermentáló baktériumokat abban, hogy hozzáférjenek a vízzel oldható, fermentálható rostokhoz, tehát a pektinhez, a hemicellulózhoz, de még a vízben oldhatatlan cellulózhoz is.

malacok melegednek
Fotó: Mester Károly

Ha tehát magas lignintartalmú alapanyagot adunk a takarmányhoz, a baktériumok egyszerűen nem tudnak hozzáférni a fermentálandó rostokhoz. A korpa is élelmi rostnak számít, noha a fermentáció szempontjából értéktelen.

Az a takarmányozási szisztéma, amelyben a szójahéjat, a repcehéjat, a rizskorpát, illetőleg a búzakorpát azonos szinten értékelik a leveles rosttal, mondjuk, a lucernaliszttel vagy például a szárított almatörköllyel – aminek a pektintartalma huszonöt-huszonhét százalék –, teljesen téves, hiszen a korpa pektintartalma mindössze két százalék, a többié pedig gyakorlatilag nulla.

Évekig kereste az okát annak, mi öli meg az állandó diszbiózissal küzdő állatok jó baktériumait.

Miért nem tudják fenntartani az állatok egészséges mikrobiomját? Az elsőszámú bűnösnek a génmódosított szójában lévő glifozátot találja. Ez nem feltételezés, hanem igazolt, dokumentált tény – állítja.

Megoldhatatlan probléma

– A madárinfluenza egyelőre megoldhatatlan problémát jelent, amelyért azok a hajlamosító körülmények, tényezők felelősek, amelyek egy opportunista kórokozót segítenek abban, hogy létrehozza a megbetegedést az élő szervezetben. Ha a szindémiát megszüntetnénk, nem lenne madárinfluenza-járvány.

Amikor a baromfi megfertőződik a vírussal és az bekerül a légző- és az emésztőrendszerébe, ha a makrofágok killer-funkciója nem működik, az állat védtelen. A védekező mechanizmushoz argininra volna szüksége, ami a nitrogén-monoxid donorja. A tápokhoz viszont szabad aminosavként lizint adnak, de akkora mennyiségben, amekkorára eleve nem lenne szükség, mert nagy része nem képes felszívódni.

szopósmalacok kocával
Fotó: Mester Károly

Tehát a lizin-arginin antagonizmus következményeként nem működik a sejtes immunitás, nem működnek a simaizmok, nem megfelelő a keringés. Veseproblémákat generál, késlelteti a sebgyógyulást, és még hosszan sorolhatnám a jelenség súlyos ok-okozati összefüggéseit. A biológiai kockázatát növelik meg, ha szabad aminosavakat használnak az élelmiszerekben és a takarmányban.

El kellene gondolkodni azon is, mi az oka annak, hogy elképesztő ütemben jelentek meg humán betegségek hobbiállatainknál, kutyáknál és macskáknál – olyan szindrómáktól szenvednek, mint a gazdáik. Harminc-negyven évvel ezelőtt ilyen betegségek egyáltalán nem sújtották őket. Mi változott? Hol az összefüggés? A válasz abban keresendő, hogy részben ugyanazt az élelmiszert kapják, mint amit az ember fogyaszt, másrészt pedig a társállatok tápjai is preciziós alapon vannak összerakva.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: