A szakember tanácsa az állattartóknak, hogy akkor járnak jó úton, ha azt adják az állataiknak, amit azok akkor fogyasztanak, amikor a természetben nőnek fel. Ezt nevezi funkcionális takarmányozásnak, és ennek az egyik alappillére az állati eredetű fehérjeforrás.
Úgy véli, hatalmas baklövés volt áttérni az ipari, génmódosított, szójaalapú takarmányozásra, és a BSE-botrányból kiindulva, a takarmánybiztonságra hivatkozva a mindenevő sertés és a baromfi takarmányából a vágóhídi melléktermékekből származó, mikrobiológiailag és toxikológiailag kiváló minőségű húslisztet száműzni.

– Megadatott a lehetőségem itthon és külföldön is, hogy GMO- és szabad aminosavként hozzáadott lizinmentes takarmánnyal kísérleteket folytassak, és az eredmény mindig ugyanaz volt: ha funkcionálisan takarmányozunk, nincsenek keringési problémák, nincs fülelhalás, és sorolhatnám.
Az a sertés, amelynek nem adnak szabad aminosav-adalékanyagként lizint, egészségesen nő fel. Mi adtunk nekik hallisztet, csökkentettük a lizint, kivettük a GMO-s szóját, és megoldódtak a gondok. Több tízezres állományokat takarmányozok a funkcionális elvek szerint összeállított tápokkal.
Látom, hogy az ezen nevelt állat belső szervei, szíve, mája, veséje normális takarmányozás mellett ép, az emésztőrendszere és az immunitása helyén van, a húsa egészséges, ehető. Az arginin folyamatos megléte nagyon fontos feltétele az immunrendszer szabályos működésének.
A funkcionális takarmányozás lehetőséget ad az antibiotikummentes sertés- és baromfihús-előállításra. Az általam takarmányozott állatállományokban ez már gyakorlat. Precíziós takarmányozáson nem lehet antibiotikum nélkül termelni.
Terápiás állati termékek

Több évtizedes tapasztalati úton szerzett tudását termékekbe csomagolta. Saját vállalkozást indított 15 éve, takarmányt gyárt, emellett szaktanácsadóként dolgozik Magyarországon és külföldön.
– Több mint 250 nagy létszámú sertéstelepen jártam, ahol a kis- és nagy létszámú állományban is tetten lehet érni jó néhány takarmányozás-élettani problémát, amit egyrészt a nagy genetikai potenciállal rendelkező állatok óriási anyagcsere-teljesítménye indukál, másrészt néhány, az elmúlt évben megjelent új takarmány-alapanyag is elősegít.
Sertéstelepi növendék állatoknál, az itatásos és utónevelt borjaknál és a baromfiállományokban egyre gyakoribb jelenség a formázatlan bélsár vagy az állandó hasmenéses állapot. Ez a jelenség sokszor több héten át is folyamatosan fennáll, felborítva az állat homeostasisát, állandó kiszáradásos tüneteket és acidózist gerjesztve a szervezetben, kimerítve a növendék állat elektrolit tartalékát.
Ez a körülmény rontja a malacok és a hízók, borjak és baromfi termelését, mérsékeli a tömeggyarapodást és a fajlagos takarmány-értékesülést. Az antibiotikus kezelés kiváltására, vagy eredménytelen antibiotikus kezelés alternatívájaként magam is megpróbáltam a gyógynövényeket.