0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Állatgyógyászat mesterfokon

Mester Károly agrármérnök kutatóként kezdte a pályáját, de hamarosan a gyakorlatban kamatoztatta elméleti tudását. Negyven éve dolgozik állattenyésztőként, ez idő során szerzett tapasztalatait újabb kutatásokkal egészítette ki.

Főztük és egyéb eljárással vizes oldatba vittük a gyógynövény-hatóanyagokat. Ivóvízbe adagolva állományszinten eredményesen alkalmaztuk a gyógynövényeket, megszüntetve a hasmenést a különböző korcsoportú állatoknál.

Gyárt funkcionális, természetes, GMO- és adalékmentes alapanyagokból több állatfaj számára takarmányt, az ipari takarmánnyal dolgozó állattartóknak pedig állatgyógyászati gyógyhatású készítményt, amelyek fő összetevői a gyógynövények, a pektin és a fulvosav.

A termékben bactericid és bakteriosztatikus gyógynövények találhatók, több közülük képes megakadályozni a gyomor nyálkahártya- és a bélnyálkahártya gyulladását.

Az összetevők között szerepel a mezei sóska (Rumex acetosa L.), a közönséges dió (Juglans regia L.), a nagycsalán (Urtica dioica L.), az orvosi székfű (Matricaria recutita L.), a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.), az orvosi zsálya (Salvia officinalis L.), a kömény (Carum carvi L.) és az ánizs (Pimpinella anisum L.).

Különösen fontosnak tartja a fulvosav használatát.

A földben található szerves anyag (biomassza) legnagyobb részét a humuszanyagok képezik. A huminsavak képződésének kiindulási anyagai az elhalt fás növényi részek, melyek kémiai-biológiai oxidációs-redukciós folyamatok során keletkeznek. A fulvosavak viszonylag kis molekulájú, savas karakterű, világossárga vagy vörösessárga színű vegyületek. A huminanyagok közül csak a fulvosav vízoldható.

Mivel alacsony molekulatömegű, vízben könnyen oldódik, emellett a vékonybélben kis molekulatömegénél fogva könnyen felszívódik, és egyetlen fulvosav-molekula több mint 60 elemet képes a szervezetbe juttatni. A hasmenéses álltoknál például segíti a só bevitelét.

A másik meghatározó összetevő az almarost, amely nagy mennyiségben tartalmaz pektint, amely jótékony hatású, természetes méregtelenítő. Ezek a fermentálható rostok a vékonybélben ellenállnak az emésztésnek és a felszívódásnak, azonban a vastagbélben fermentálódnak.

A sertés segít az emberi problémák megoldásában

Tovább gondolva a problémát, kiderült számára, hogy a brojler, a tojótyúk, a kacsa, a liba, a pulyka és a sertés ugyanazokkal az alapproblémákkal küzd a takarmányozás következményeként. A humán betegségek hátterében pedig az élelmiszerek rossz minősége áll.

Logikus az összefüggés, ugyanazokat a növényeket esszük, mint az állatok, ugyanazon a talajon termesztjük, ugyanolyan technológiával. Hozzáteszi, a házi sertés már eddig is sokat segített az orvosi kutatásban, mivel anatómiailag, élettanilag, gasztroenterológiai szempontból, az immunrendszere működése alapján, a keringés, a kiválasztás és a májműködése szerint is nagyon hasonlít az emberre.

malac ül az ólban
Fotó: Barbara Babosa , Pexels

A mai kor embere ugyanazon betegségekkel küzd, mint a sertések, és azokat kezelve eljuthatunk az emberi problémák megoldásához is. Például, ha egy fiatal kocasüldőkonda egyedeinek a petefészke policisztás lesz, és egyszerre minden kocasüldőnek megváltoztatjuk a takarmányát, például kivesszük a receptúrából a GMO-szóját, akkor elmúlik a probléma, vemhesülnek.

Az állatgyógyászati gyógyhatású termékek tapasztalatai alapján készít humán étrend-kiegészítőket és gyárt olyan speciális élelmiszereket, amelyek a megváltozott táplálkozási szokásaink és az élelmiszeripar által kiváltott problémák megelőzésére alkalmasak. Mindezt megelőzte egy természetgyógyász, fitoterapeuta képesítés megszerzése.

– A termékeim hosszú kutatás eredményeiből születtek, és csak többéves tapasztalatszerzés után léptem velük ki a piacra. Mindegyik kizárólag természetes, ellenőrzött összetevőkből áll és hatósági engedéllyel rendelkezik – hangsúlyozza Mester Károly.

A szerteágazó, hatalmas tudásanyagot szívesen megosztja az érdeklődőkkel előadásokon, évek óta tanít a természetgyógyász képzésben. A szakma is igényt tart az elméleteire és a kutatási eredményeire; tanított a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karán, az élelmiszermérnöki karon, de tartott előadást dietetikusoknak és sportdietetikusoknak is.

Hitvallása, hogy első a kiváltó okok felszámolása, azután jöhet a természet patikája: a gyógynövények. Az ok pedig az állatnál a rossz takarmányozás, az embernél pedig a helytelen táplálkozás.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: