0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Hőség sújtja a tejtermelést: egyre kevésbé bírják a klímát a tehenek

A klímaváltozás hatására csökkenő tejhozam nem csupán izraeli vagy trópusi probléma: egyre inkább Európa és Magyarország tehenészetit is fenyegeti.

Egy friss kutatás szerint a fejlett technológiák sem tudják teljesen ellensúlyozni a hőség okozta veszteségeket.

Már egyetlen forró nap is 10%-os tejkiesést hozhat

A Science Advances folyóiratban nemrég publikált tanulmány riasztó eredményekre jutott: egyetlen extrém meleg nap akár 10%-kal is csökkentheti a tejelő tehenek tejtermelését, és a hatás nem áll meg itt.

A hőstressz következményei a tehenek szervezetében több mint egy héten át kimutathatók, miközben a teljes regeneráció akár tíz napnál is hosszabb lehet.

szarvasmarha
Illusztráció

A kutatók Izraelt választották fő vizsgálati terepnek, mivel ott a világon az egyik legmagasabb a tejhozam tehénként, illetve a gazdaságok jelentős része fejlett hűtési technológiákat alkalmaz. Ennek ellenére a ventilátorok, párásítók és vízpermetezők csak a veszteségek felét tudták mérsékelni – a legmelegebb napokon még ennyit sem.

„Még a legfejlettebb technológiával felszerelt gazdaságok sem biztos, hogy képesek lépést tartani a klímaváltozás ütemével” – fogalmazott Eyal Frank társszerző.

A „gőzfürdő” hatás és a tejtermelés drámai visszaesése

A 12 éven át, több mint 130 000 tehén adatait vizsgáló izraeli kutatás egyértelmű küszöbértéket talált: ha a nedves hőmérséklet (az ún. wet-bulb érték, amely a páratartalmat is figyelembe veszi) 26 °C fölé emelkedik, a tejhozam meredeken zuhanni kezd.

Illusztráció

Ez a mérőszám pontosabb képet ad a tehenek hőterheléséről, mint a „száraz” levegő hőmérséklete. A párás forróságot a kutatók találóan „gőzfürdőhöz” hasonlították. Ilyen körülmények között a tehenek akár 10 napnál is tovább szenvedhetnek a stressztől.

Bár a vizsgált izraeli gazdaságok szinte mindegyike beruházott hűtőrendszerekbe, ezek hatásfoka is korlátos: 20 °C nedves hőmérsékletnél a veszteségek felét sikerült kivédeni, 24 °C-nál viszont már csak 40%-át.
Forrás: magyarmezogazdasag.com / euronews.com

Magazin ajánló: