0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Mozsi Major: én a precíziós gazdálkodásban hiszek

Mozsgai József, a sellyei Mozsi Major egyik megálmodója abban hisz, hogy mérni kell mindent, és a termelés minden területéről minél több adatot kell gyűjteni.

Franciaországtól egészen a Kárpátok keleti csücskéig nemcsak hogy sokan ismerik, de a térképen is el tudják helyezni a sellyei Mozsi Majort. Köszönhető mindez annak, hogy a limousintenyésztő gazdaság a kezdetektől fogva kihasználja az internet adta lehetőségeket. A saját honlap, a tizenötezres Facebook-követőtábor a transzparens működést is biztosítja, de terepe az ismeretterjesztésnek és a „vegán lobbi” elleni küzdelemnek is.

tenyészbika
Soleil P, a Franciaországból vásárolt tenyészbika

Mozsgai József jó nagy vargabetűvel jutott el az állattenyésztő diploma megszerzésétől a húsmarhatenyésztő farm létrehozásáig.

2001-ben szerezte meg állattenyésztő mérnöki és kereskedelmi menedzseri diplomáját. Akkor úgy gondolta, a kereskedelem lesz az útja.

Már az egyetem mellett is több vállalkozása volt: virágüzlete, sportszerüzlete, sportruhagyártó cége, azonban hiába voltak a jó ötletek, a hamar felfutó vállalkozások menedzselésével gondjai voltak, így a „süllyedő hajók” helyett 2002-ben az al­kal­mazotti létet választotta, ahol célul tűzte ki a projekt- és vállalkozásmenedzsment elsajátítását. Budapestre költözött, és 10 évig magyar tulajdonú nagyvállalatoknál volt kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser.

40 éves korára viszont megcsömörlött a fővárosi léttől, tönkrement a házassága, és mivel mindig is úgy tervezte, új párjával, Lillával visszatért vidékre, ahová édesanyja is visszahívta.

A család tulajdonában egy tagban volt 40 hektár legelő, édesapja vágóhídja mellett pedig egy szilárd útburkolaton elérhető, vízzel, villannyal rendelkező kéthektáros téli szálláshelynek alkalmas terület, ami szinte várta, hogy ott állattartó gazdaságot alakítsanak ki. József pedig, aki akkor már egy ideje kereste az útját, egy húsmarhatartó gazdaságban tett látogatás alkalmával megvilágosodott: ez az, amivel foglalkozni akar. Másnap pedig már neki is állt felszámolni a fővárosi életét, Sellyén Lillával elkezdte a szénagyűjtést, a legelő kialakítását, a villanypásztorok kiépítését.

A 2010-es esztendő a feltételek létrehozásával, illetve a megfelelő állatok kiválasztásával telt, és 2011 őszén érkeztek meg az első állatok: 15 üsző és egy bika.
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: