0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Hungarikummá nyilvánították a badacsonyi Kéknyelűt

A Badacsonyi borvidék megújulásában a borvidék szakemberei fontos szerepet szánnak a Kéknyelű fajtában rejlő lehetőségek kihasználásának, hiszen ez az fajta, ami csak nekünk van egyedül, nem csak az országban, de a világon is.

A Kéknyelű a badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtája, ősi magyar szőlőfajta, neve összeforrt a borvidék nevével. Különleges igényeket kielégítő, karakteres borát a megújuló borvidék szakemberei „zászlós” boruknak tekintik annak ellenére, hogy a termőterülete az ezredfordulóra kritikus szintre csökkent. A Bogyay Lajos által 1826-ban alapított, Badacsony-hegyi fajtagyűjteményben kiemelt jelentőségű, legfelső teraszon kapott helyet a Kéknyelű. A badacsonyi borvidék történelme során keveset termő, de kiváló minőséget adó fajtaként tartották mindig is számon.

Történelmi pillanatnak lehettek a közelmúltban tanúi a badacsonyi borászok és a magyar borkultúra szerelmesei. Az ősi magyar szőlőfajta, a badacsonyi Kéknyelű immár hivatalosan is hungarikum lett. Az évtizedek óta különleges státuszban kezelt szőlő mostantól nemcsak a helyiek büszkesége, hanem a nemzeti értéktár része is.

kéknyelű badacsony

„A badacsonyi borászok, akikre talán sokan panaszkodnak, hogy mindegyik különálló kis államként intézi a saját ügyeit, a Kéknyelű ügyében összefogtak. Együtt lobbiztunk, és végül sikerrel jártunk” – mondta Navracsics Tibor. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, ez a cím nemcsak rangot, hanem lehetőségeket is jelent: új lendületet adhat a térség gazdaságának, turizmusának és kreatív iparának. A „Kéknyelű” mint márkanév már most sokkal többet jelenthet egy üveg bornál.

A termesztésben lévő honos hazai fajták, mint a Kéknyelű – amely az egész világon csak a Balaton-felvidéken, elsősorban Badacsonyban maradt fenn – ékesen bizonyítják a hazai fajták egyedi, élményt adó, különleges minőségre alkalmas képességeit.

A Kéknyelű már puszta létével megidézi történelmünket, nemzeti és borvidéki örökségünknek, hagyományainknak szerves része, és a badacsonyi identitásunk meghatározó eleme.

A Kéknyelűt, a több ezer éves szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtáját, autochton fajtának tekinti a szakirodalom. Arra vonatkozóan, hogy az első Kéknyelű tőkét mikor telepítették el a borvidéken, nincs megbízható írásos emlék, de 1799-ben Kitaibel Pál botanikus-kémikus a Kéknyelűt Badacsony második leggyakrabban telepített fajtájaként írt le és a Bogyay Lajos által I826-ban alapított Badacsony hegyi fajtagyűjteményben is kiemelt jelentőségű, a legfelső teraszon kapott helyet a Kéknyelű.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: