0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Fiatal borászok nagy tapasztalattal

A Junibor – Fiatal Borászok Egyesületét azzal a céllal alapították, hogy legyen egy olyan közeg, ami képes biztosítani a szakmai fejlődési lehetőséget a jövő borászgenerációja számára.

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó Youtube-csatornáján látható stúdióbeszélgetés-sorozat, az MMG Direkt legfrissebb adásában az egyesület februárban megválasztott új elnöke, Koch Pálma volt a vendég.

„Demokratikus egyesület a Junibor, kétévente van elnökválasztásunk vagy újraválasztásunk, hiszen van lehetőség arra, hogy valaki két, akár három ciklust is végigvigyen. Az előző elnökünk úgy érezte, hogy megújításra van szükség, ő alelnöki pozícióban maradt az elnökségben mellettem” – kezdte a bemutatkozást Koch Pálma, aki hozzátette, az új pozícióban motiváltnak érzi magát, de nagyon fontos számára a többi egyesületi tag visszajelzése a munkájáról.

Szereti a saját útját járni

Úgy nőtt fel, hogy minden hétvégén kint voltak a borászatban, és az üres tartályokba bemászva bújócskáztak a nővérével. Édesapja, Koch Csaba kezdte el a vállalkozást, mindenképpen a családi gazdaságban szeretett volna dolgozni. Mint minden fiatalnak, neki is nagyon nehéz volt 17-18 évesen eldöntenie, hogy mit szeretne egész életében csinálni. Az volt nehéz kérdés, hogy szőlész-borász mérnöknek tanuljon, vagy kereskedelmi, vendéglátási irányban induljon el, de a végcél a borászat volt.

„Mindig szerettem a biológiát, kémiát, ezt a két fakultációt választottam a gimnázium során. Volt apukámtól egy-két motiváló beszéd, hogy miért borásznak tanuljak, de nem volt kötelező, a nővérem például fogorvos, illetve van három öcsém, még nem tudjuk, hogy belőlük mi lesz. Végül úgy érzem, nagyon-nagyon jól döntöttem”

– nyugtázta az új elnök, aki bevallotta, szereti a saját útját járni. Bár édesapja nagyon jó példa számára, volt egy nagyon fontos pillanat az életében, amikor 2013-ban először elment az Év Bortermelője díj átadógálájára.

Gálné Dignisz Éva kapta a díjat, amit hatalmas motivációként élt meg. Azzal, hogy egy nő nyerte el, máshogy kezdte látni a szakmát.

Ma már abból a szempontból könnyebb az ágazatban dolgozni, hogy adott a jó technológia a borkészítéshez. A hűtés, a fűtés, a saválló acéltartályok, a kiváló szüretelőkombájnok. Mondhatni, könnyebb bort készíteni. A technológia fejlődött, viszont mindig vannak új kihívások, nehézségek.

Fotó: MMG/Csatlós Norbert

„Nem túl régen végeztem a mesterképzésemet, és a legnagyobb különbség szerintem az itthoni és a külföldi képzés között az volt, hogy nem a jelenről beszéltünk nagyon sokat, hanem a jövőről, és az extrém időjárási viszonyokról. Ugyan a szőlő viszonylag szárazságtűrő növény, de az erős napsugárzás lesz a legnagyobb kihívás a jövőben. Ugyanis a fogyasztói trendek a könnyebb, gyümölcsösebb tételek felé mozognak, az időjárás pedig ennek pont az ellenkezőjét segíti elő. Idén érzékelhetjük, hogy sok vagy elegendő csapadék esett májusban, és picit vontatottabb a szőlő fejlődése, meglátjuk, hogy mikor lesz idén a szüret” – vázolta a helyzetet.

Példaként hozta a Csanád Cuvée-jüket Villányból. Ezt a bordeaux-i házasítást csak a legkiválóbb, legmelegebb években készítették, 2011-ben, 2012-ben és 2015-ben, de az elmúlt években minden évben csodálatos Csanád Cuvée-t tudnak készíteni.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: