Szerző: Volcsányi Józsefné
Persze ezen kívül elérhető még számos változat, rendkívül széles a vetőmagválaszték. A megfelelő fajta kiválasztásával és a növény termesztésével kapcsolatosan szeretnék megosztani néhány hasznos információt, amivel könnyebbé válhat, hogy végül a saját salátánk kerülhessen az asztalra egy finom tojásos nokedli mellé.
Ha valakinek még nem hoztam volna meg a kedvét, akkor sorolok néhány érvet a saját termesztés mellett. Az első a jó minőség. Mivel közvetlenül a fogyasztás előtt szedhetjük, így a zöldség a szállításból és a tárolásból kifolyólag nem veszít az ízéből és állagából, valóban zsenge, zamatos és ropogós lesz. Folyamatosan kontrollálhatjuk a kijuttatott tápanyagokat és növényvédő szereket, így a végeredmény garantáltan vegyszermentes vagy akár bio is lehet.

Amikor a saját növényünk „csak egy karnyújtásnyira” van, akkor nem kell attól tartani, hogy éppen olyankor nem kapható saláta, amikor be szeretnénk szerezni. Igen nagy fejtörést tud okozni, amikor bevásárláskor az előre összeállított menüt kell egy pillanat alatt újratervezni az egyik hozzávaló hiánya miatt.
Mindezek közül kiemelném a metélősalátát, melynek színe a halványzöldtől a lilás árnyalatokon keresztül egészen a barnáig terjedhet, így fodros, csipkés szélű levele különleges dísze lehet egy-egy ételnek, tálnak.

A saláta magja apró, ezermagtömege 0,8-1,2 gramm, csírázóképességét 4-5 évig tartja meg. Ezeket az értékeket már csak azért is érdemes szem előtt tartani, mert így semmiképp sem lebecsülendő például egy mindössze egygrammos kiszerelelés. Egy ilyen csomag kb. 1000 db magot tartalmaz, ami egy házikertben igen jelentős mennyiségnek számít.
Ez az apró, szinte alig látható mag viszont jelentősen megnehezíti az egyenletes vetést. Pedig alapvető fontosságú, hogy a térállásuk megfelelő legyen, hiszen ezzel biztosíthatjuk számukra a fejlődésükhöz, élettevékenységükhöz szükséges teret. Gyakori hiba, hogy a magokat túl sűrűn vetjük el. Ekkor kelés után viszont jelentős pluszmunkával számolhatunk, ugyanis az ágyásokat ritkítani, egyelni szükséges.
Éppen emiatt kínálnak a forgalmazók pillírozott (drazsírozott) vetőmagot, amiben a szaporítóanyagot egy speciális burkolóanyaggal vonják be, ezzel jelentősen megnövelve azok méretét. Így már jóval könnyebb az egyenletes szórás a magágyba, illetve palántakészítés esetén a szemenkénti magvetés.

Szintén erre a problémára jelent megoldást a vetőszalag is. Ez nem más, mint egy papírcsík, amelyre a magok megfelelő távolságban vannak felragasztva, ezzel segítve elő az egyenletes vetést. Felhasználáskor a szalagokat mindössze az előzetesen kialakított magágyba kell elhelyezni.