Amennyiben még csak csekély növénytermesztői tapasztalattal rendelkezik, vagy az ideje kevés, akkor is érdemes belefognia.
Így már igazán csak az van hátra, hogy kiválassza a leginkább tetsző színű és formájú fajtákat.
Rukkola
Mondhatni eléggé jellegzetes ízű levélzöldség, de aki egyébként kedveli, a termesztésére is nyugodtan vállalkozhat. Mivel hidegtűrő, érdemes minél korábban elvetni, illetve szakaszosan is vethető. Télen még jól elvan napos helyen, de ahogy egyre melegszik az idő, jobb ha kap egy kis árnyékot, különben túlzottan megkeserednek a levelei, és hamarabb rászánja magát a virágzásra. A zsenge levelekből saláta, vagy pesztó készülhet, és pizzafeltétnek is fantasztikus.
Saláta
Gyakorlatilag egész évben termeszthető, ha találunk neki megfelelő helyet. Akár fejesedőt, akár valamilyen tépősalátát, akár zöldet, akár borsót, akár simalevelűt, akár fodrosat válasszunk, nagyon rövid tenyészidővel számolhatunk. Télen fólia alatt vagy üvegházban lesz sikeres a termesztése, és mivel jobban szereti a hűvöst, mint a meleget, amint melegszik az idő már inkább árnyékban érzi magát otthonosabban. Normál, jó vízelvezetésű, enyhén savanyú talajra van szüksége, amit egyáltalán nem szabad frissen megtrágyázni. Ha nagyjából kéthetente vetünk, hosszú időre biztosítva lesz a saláták.
Retek
A leghamarabb elkészülő zöldségek csoportjának oszlopos tagja, hiszen három-négy héttel vetés után már szedhető. Kora tavasztól vessük kéthetenként laza, nedves talajba, sorba vagy csoportosan. Az optimális növekedés, textúra és íz érdekében legfontosabb gondoskodni az állandó öntözésről.
Cékla
Szintén a hűvösebb időt kedveli, ezért a kora tavaszi, illetve téli ágyásba a júliusi vetés ideális számára. Ha vetés előtt 12-24 órára meleg vízbe áztatjuk a magokat, segíthetjük a csírázást. A könnyű, jó vízáteresztésű talajt kedveli. Rendszeres vízutánpótlást igényel.
Borsó
Jól bírja a hideget, így már március-áprilistól 5cm mélyen, és 5cm távolságra szabadföldbe is vethető, illetve szakaszos vetéssel hónapokon keresztül lehet zsenge zöldborsónk. Együttműködik olyan baktériumokkal, amelyek a levegőből nitrogént vesznek fel, majd azt a növények számára elérhető formájúvá alakítják, ezért nemcsak hogy nem igényel nitrogénműtrágyát, használata kifejezetten kerülendő.