Az idén április 7-én éjszaka érkezett a mínusz 5 °C-os fagy, ami órákon át tartott, mondta Szani Zsolt, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal kertészeti fajtakísérleti osztályának munkatársa. Több mint tízéves tapasztalatokat gyűjtöttek a kajszifajtákról, és az idén a korábbiakkal ellentétes eredmények születtek. A 367 termőkorú fán volt átlagosan 90% a fagykár, ennek ellenére volt olyan fajta, amin normál termés maradt.
Általánosságban elmondható, hogy ültetvényben sokkal nagyobb különbségek tapasztalhatók, mint a klímakamrás fagyasztási kísérletekben, ami arra utal, hogy nem csak a hőmérséklettől függ a károsodás mértéke. Tordason stresszkezelő biostimulátort permeteztek ki a fagy előtt, és valószínűleg ennek tudható be az, hogy éppen a korai virágzású fajtákon volt valamennyi termés. Ezek a kajszik éppen teljes virágzásban voltak az éjszakai fagy alatt, vagyis a terméskezdemények után a hidegre legérzékenyebb fejlődési állapotban. Viszont a sziromleveleken keresztül több hatóanyag szívódhatott be a növénybe, mint a zárt bimbójú vagy még kevésbé fejlett rügyek esetében.

Fotó: Horváth Csilla
Valószínűleg az a legjobb megoldás a tavaszi fagyok káros hatásainak mérséklésére, hogy minden technológiai elemet a védekezésnek rendelnek alá, beleértve a fák jó kondícióját, a sorok füvesítését, a metszési időt, az öntözést. Az is fontos, hogy olyan alanyt válasszunk, amin a fák időben befejezik a vegetációt és nem fakadnak túl korán.
Érési sorban néhány üzemi termesztésre javasolt fajtát ismertetett Szani Zsolt, amelyek a legjobban bírják a fagyot az eddigi tapasztalatok alapján és a piaci értékük is megfelelő.
Szezonnyitó fajta a Pricia, aminek közepes méretű, semleges ízű a gyümölcse, viszont május végén, június elején már szedhető. Öntermékeny, bőtermő kajszi, általában ritkítani kell a megfelelő mérethez.
Nagyon korai a Magic Cot, ami több fagyos évben is termett. Intenzív színeződésű, nagy gyümölcse kemény húsú, jól pulton tartható.
Lunaful a fajtaneve a termesztők körében Spring Blush márkanéven ismert fajtának. Korán érő, jó kajszi. Itt jegyezte meg az előadó, hogy a telepítési pályázatokban a fajtanéven kell feltüntetni a gyümölcsöket, mert az szerepel az uniós közös fajtajegyzéken, ahol az ellenőrzéskor keresni fogják. A márkanév a forgalmazótól/fajtatulajdonostól ered.
A svájci nemesítésű Mia eddig nem tűnt ki a fagytűrésével, az idén viszont jól teljesített. Egyik őse a Magyar kajszi, amit Svájcban és Franciaországban más néven ismernek. Jó tulajdonsága még, hogy baktériumos betegségekre nem érzékeny.