
Fotó: Horváth Csilla
A Bergeval jól ismert fajta itthon is, fagytűrése és termőképessége kiemelkedő sok év átlagában. Ahhoz azonban, hogy a legjobb formáját mutassa, intenzív metszésre, öntözésre és tápanyagellátásra van szükség.
A Kioto 15 éve van termesztésben hazánkban. középidőben érik, közepes méretű a gyümölcs. Ez a fajta a legjobb példa arra, hogy a kajszifajták eltérőek lehetnek a virágok és a terméskezdemények fagytűrésében is. A Kioto például virágzásban kiemelkedően fagytűrő, viszont a kötődött termés a legkisebb fagyot sem viseli el.

Fotó: Horváth Csilla
A Ceglédi szilárd tíz év alatt mindig a jó fagytűrő kajszik közé tartozott, az idén viszont erősen károsodott. Jó tulajdonsága, hogy kevésbé érzékeny a virágzáskori moníliafertőzésre.
Nagy klasszikus a francia Bergeron, amit itthon is széles körűen termesztenek megbízhatósága miatt. Franciaországban sok klónját emelték ki, az eredetinél 5 nappal korábban érőtől a 20 nappal később érő változatokig. Érdemes lesz figyelni a hazai viselkedésüket, mondta Szani Zsolt.

Fotó: Horváth Csilla
Harminc éven át jó fagytűrőnek bizonyult a román Sirena fajta, ami az idén azonban elfagyott.
Sharkarezisztens a francia Anegat, ami virágzásban és kötődés után is jól viseli a hideget. Nagyon nagy, egyoldalúan édes gyümölcsű kajszi.
A Fartoli korán virágzó fajta, ami az idén előnyére vált. Érési ideje ugyanakkor késői, július végén szedhető.