A szervező konzorcium forgalmazza az egyetlen olasz oltalom alatt álló földrajzi eredetű dinnyét, ami évszázadok óta Mantova, Cremona, valamint kisebb mértékben Ferrara, Modena és Bologna vidékén termesztett két sárgadinnyefajta. Szabadföldön, fóliaalagútban és növényházban termesztik, ennek köszönhetően idénye májustól augusztusig tart.
A Palazzo Ducale termeiben rendezett tanácskozáson elhangzott, hogy az olaszok 80%-a fogyaszt sárgadinnyét, és a vásárlók majdnem fele ismeri is ezt az eredetvédett terméket, viszont csak a harmaduk vásárolja. Ezen a helyzeten intenzívebb reklámmal lehet segíteni a konzorcium szóvivője szerint.

Ők ketten az uniós termés 27 és 28%-át állítják elő, mögöttük pedig Franciaország következik. Az idén Olaszországban 545 ezer tonna sárgadinnye szüretére számítanak. Sikerük titka a jó fajtaválasztás, ami egyet jelent az olasz minőséggel.
Ugyanakkor a klímaváltozás súlyosan érinti az országot, a világátlagnál jobban melegszik az idő Olaszországban. Előrejelzések szerint 2040-re 0,3-0,4°°C-kal lesz melegebb az átlaghőmérséklet, mint most. Erre pedig gyorsan fel kell készülni, többek közt a vízbázisok megfelelő kezelésével, ugyanis gyakoribbá válnak a száraz időszakok és a hirtelen heves esőzések.