0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

A leghíresebb olasz sárgadinnye

A közelmúltban az olaszországi Mantovában rendezték meg az első nemzetközi dinnyetermesztéssel és -kereskedelemmel foglalkozó háromnapos tanácskozást és bemutatót, Melone Mantovano PGI Symposium néven, kétszáz szakember részvételével.

Kereskedelmi szempontból viszont kedvező folyamatok érzékelhetők. Bár a fogyasztók érzékenyek a gazdasági mozgásokra, nő az érdeklődés a helyi, minőségi áruk iránt, beleértve az eredetvédett termékeket. Felmérések szerint az olasz vásárlók 64%-a gondolja, hogy a választásának szociális befolyása van, ezért helyezi előtérbe a helyi termékeket.

Az olaszok háromnegyede jelentette ki, hogy a belföldi márkákat választja inkább, és 83% a „Made in Italy” termékeket vásárolja.
Fotó: Fruitecom

A Melone Mantovano PGI Symposium résztvevői meglátogatták a Don Camillo farm kísérleti parcelláit Lentigione di Brescellóban, ahol a nemesítőcégek mutatták be ígéretes új fajtáikat, amelyeket a minőség, rezisztencia és a klímaellenállóság szempontjai alapján hoztak létre. A látogatókat elsősorban a genetikailag kódolt rezisztencia és a gyümölcsminőség érdekelte, mert ez a két fő szempont a mind igényesebb piacokon és a klímaváltozás tükrében. A parcellákon a Bayer Crop Science/Seminis, a BASF/Nunhems, a Rijk Zwaan, a HM.CLAUSE és a Syngenta fajtéival ismerkedtek meg a szakemberek.

Az esemény végén megállapították, milyen fontos a szoros kapcsolat a nemesítők, termesztők és kereskedők között, hiszen így lehet a leggyorsabban választ találni a felmerülő igényekre, problémákra.

Fotó: Fruitecom

A mantovai dinnye

Olaszországban az első évszázadtól ismerik sárgadinnyét, ami Közép-Ázsiából érkezett hozzájuk. Mantovában a 14. századtól termesztik, először a 15. században írtak róla a Gonzaga család uralkodása idején, és olyan becsben tartották, hogy a nemesek ajándéka is volt.

Helyi nemesítés eredménye a máig termesztett zamatos, édes, puha húsú fajtasor. Mantovában hosszú és napsütéses, kevés csapadékot hozó nyár, hideg tél, valamint termékeny talaj jellemzi a termőtájat. Az oltalom alatt álló földrajzi eredet megjelölést 2003 óta viselheti a mantovai dinnye.

Két fő fajtájuk a sima héjú, gömbölyű, szalmasárga és nagyon illatos Liscio, valamint a kissé lapított, hálózatos héjú, a barázdák mentén zöldes, krémsárga Retata.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruitecom.it