0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 2.

A kazal öngyulladásának megelőzése

Ha egy kazal kigyullad, akkor már nem tehetünk mást, mint hívjuk a tűzoltókat és próbáljuk a tűz továbbterjedését meg­állítani. A kazal akár egy hétig is füstölöghet, és minden bála elég, megpörkölődik vagy túlhevül, megbarnul.

Nézzük meg, mi lehet az oka az öngyulladásnak, mit tehetünk ellene és hogyan kellene az új kazlat ellenőrizni (monitorozni) 6-8 hétig.

A kazal bemelegedhet és ki is gyulladhat, ha túl nedvesen érkeztek be a szénabálák. A szénát ezért 20 százalék alatti nedvességtartalomnál lehet biztonsággal bálázni, ha nincs a bálák utószárítására vagy kémiai tartósítására lehetőség. A Cornell Egyetem szakértői ettől szigorúbban, szerintük kis, szögletes bálák esetében 20 százalékos vagy annál magasabb nedvességtartalmú, illetve a nagy szögletes vagy nagy hengerbálák esetében már a 16 százalék feletti nedvességtartalom is potenciálisan megteremtheti a tűz kialakulásának feltételeit nagyméretű kazalban.

kazal tűz

A szénabálák nedvességtartalmát és maghőmérsékletét a helyszínen (tarlón) digitális szúró nedvesség- és hőmérsékletmérővel lehet ellenőrizni. A széna nedvességét mérő digitális szúróeszköz a kereskedelmi forgalomban kapható.

Összességében 20 százalék feletti nedvességtartalom esetében a kazal melegedni fog, és a körülményektől függően fennállhat az öngyulladás veszélye. Ezért a bálákat kazlazás előtt 2-5 napig hagyni kell kiszellőzni a tarlón, vagy a pajta mellé behordva, lazán, nem érintkezve egymással. A friss szénabálákban 4-6 hétig egy mérsékelt erjedési folyamat is lezajlik, ami akkor is melegedéssel jár, ha a nedvességtartalom a megfelelő tartományban volt bálázáskor. Ennek a melegedésnek a mértéke azonban megfelelő technológia és nedvességtartalom mellett nem éri el a 40 °C-ot. A széna vöröses elszíneződése jelzi, ha mégis túlzottan bemelegedett a kazal, bár nem történt öngyulladás (kb. 40-50 °C).

A kazal melegedésének hátterében álló folyamatok

A még élő növényi sejtek légzése következtében (biológiai oxidáció) a belső bálamagban hő keletkezik. A meleg bálamag nem tud lehűlni, mert a külső szénarétegek gátolják a hőkiegynelítődést. Körülbelül 45 °C foknál a növényi sejtek elhalnak.

A nedvességtartalom hatására ezzel egy időben különféle baktériumok és gombák is elszaporodnak, melyek szintén termelnek hőt. Egyes Bacillus törzsek még 70 °C fok mellett is képesek szaporodni, ezért ez a folyamat megközelítheti az öngyulladás hőmérsékletét. Ezzel egyidejűleg olyan egyéb oxidatív kémiai folyamatok is megindulnak, amelyek a széna anyagának elszenesedését idézik elő.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: