Az öngyulladás időbelisége
A kazalnak a nagy nedvességtartalom miatt bekövetkező öngyulladása a kazlazást követő 5-6. héten belül történik meg általában, mert ekkor a még légző növényi sejtek indítják el a bemelegedést, amit a bakteriális hőtermelés követ. A később bekövetkező tűz esetében kicsi az esélye az öngyulladásnak, mert a kívülről történő beázás nem indít el olyan intenzív mikrobiális folyamatot, ami öngyulladást váltana ki. Ezen esetekben nagyobb a valószínűsége az egyéb okból eredő kazaltűznek (pl. villámcsapás, üvegdarab a bálán, dohányzás, szándékos károkozás stb.)
A melegedés fázisain belül az első, amikor a szénhidrátokból a növény légzése miatt szén-dioxid, víz és hő keletkezik. A hőmérséklet elérheti a 40 °C fokot. A második fázis, amikor a sejtek már nem élnek, a hőt a baktériumok és gombák tevékenysége termeli tovább. A hőmérséklet elérheti a 80 °C fokot. A melegedés harmadik fáziása pedig, amikor az oxigén egyesül a második fázisban keletkezett, erősen oxidálható anyagokkal. Ez a folyamat körülbelül 50 °C fokos hőmérsékleten kezdődik, és elérheti a 90 °C fokot, amikor a helyzet kritikussá válik. A hőmérséklet a gyulladási pontig emelkedik, ha elegendő oxigén és terménynedvesség van jelen ahhoz, hogy a hő gyorsabban keletkezzen, mint ahogy az el tud távozni.
A kazal bemelegedésének mértéke több tényezőtől függ
- 1. Mennyi volt a kiindulási nedvességtartalom? Minél nagyobb, annál tovább tart és intenzívebb a melegedés.
- 2. Hagyták-e kiszellőzni a bálákat kazlazás előtt?
- 3. Milyen tömörségűek voltak a bálák?
- a. Legtömörebb a szögletes nagy- és kisbála, nem tud kiszellőzni,
- b. Kevésbé tömör a változó bálakamrás, hevederes bálázóval készített hengerbála,
- c. Legkevésbé tömör az állandó bálakamrás (fix kamrás) bálázóval készített, magban laza, könnyebben kiszellőző hengerbála (1,2 vagy 1,5 méter átmőrével)
- 4. Széna- vagy szalmakazalról van-e szó?
- a. A szénában még van saját légzési (biológiai oxidációs) folyamat, ami melegedést okozhat.
- b. A szalma esetében a növényi sejtek már nem élnek bálázáskor, így csak a bakteriális és a gombák általi tevékenység okozza a melegedést.
- 5. Használtak-e gombaölő hatású adalékanyagot bálázáskor (propionsav), ami megöli a hőt termelő baktériumok/gombák egy részét és ezzel mérsékli a melegedést?
- 6. Mennyire szorosan helyezték el a bálákat?
- a. A szögletes nagybálák rendkívül szorosan kazlazhatók fedetten vagy pajtában egyaránt. Az ilyen kazal nehezen szellőzik, a hőtorlódás nagyobb mértéket érhet el.
- b. A hengerbálák között több a levegő a kazalban, jobban szellőzhet, ami lassíthatja vagy mérsékelheti a bemelegedést:
- I. hengerpalástra rakva a hengerbálákat a kazalban: több a levegő, jobban szellőzik,
- II. keresztmetszeti lapra rakva a hengerbálákat a pajtában: szorosabb, kevesebb a szellőzés lehetősége.
- 7. Időjárási körülmények:
- a. nagy páratartalom: nem tud kiszellőzni a bála, visszanedvesedhet kazlazás előtt.
- b. nagy meleg: a kazalban gyorsabb és nagyobb mértékű lesz a hőtorlódás, mert nem tud hűlni. Ez tipikus, hiszen nyár derekán készítjük és kazlazzuk általában a szénát.