A melegedés mérése
A kazal belsejének maghőmérsékletét is meg lehet mérni az úgynevezett kazalhőmérővel, ami a kereskedelmi forgalomban megtalálható. De beüthetünk egy hegyes csövet is a tárolt szénába, amin keresztül beleengedjük a hőmérőt.
Ha nincs hőmérője a gazdálkodónak, vezessen egy vasrudat az anyagba, és hagyja ott tizenöt-húsz percig. Ha a rúd túl forró ahhoz, hogy a kezében tartsa, amikor kiveszi, a helyzet kritikus. Kazalhőmérővel mérve az USA-beli ajánlás pedig a következő:
- 55–65 °C: már kockázati tartományba került a kazal, ezért fontos ellenőrizni rendszeresen a kazal hőmérsékletét, ha az elérte a 50 °C fokot.
- 65 °C felett: legalább két-három óránként ellenőrizni kell a hőmérsékletet, ha az elérte a 70 °C fokot. Efölött feltehetően tovább emelkedik a hőmérséklet (magától már nem áll le a folyamat), ezért szét kell szedni a kazlat, és ki kell szellőztetni a bálákat, majd újra összerakni.
- 80 °C felett: nagy a valószínűsége a tűznek. Ha a hőmérséklet eléri a 80 °C fokot, értesítse a tűzoltóságot és a biztosítótársaságot. Ha jóval efölé emelkedik a hőmérséklet, akkor a tárolóból való kiszállítás során a széna lángra kaphat, amikor levegő kerül a bálák közé. Ezért ekkor már a dolgozók testi épségének megelőzése érdekében is javasolt riasztani a tűzoltókat.
Reméljük a cikk segített megvilágítani a helyes betakarítás és tárolás jelentőségét, valamint a megelőzhető kár mértékét.