0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 2.

A kazal öngyulladásának megelőzése

Ha egy kazal kigyullad, akkor már nem tehetünk mást, mint hívjuk a tűzoltókat és próbáljuk a tűz továbbterjedését meg­állítani. A kazal akár egy hétig is füstölöghet, és minden bála elég, megpörkölődik vagy túlhevül, megbarnul.

A melegedés mérése

A kazal belsejének maghőmérsékletét is meg lehet mérni az úgynevezett kazalhőmérővel, ami a kereskedelmi forgalomban megtalálható. De beüthetünk egy hegyes csövet is a tárolt szénába, amin keresztül beleengedjük a hőmérőt.

Ha nincs hőmérője a gazdálkodónak, vezessen egy vasrudat az anyagba, és hagyja ott tizenöt-húsz percig. Ha a rúd túl forró ahhoz, hogy a kezében tartsa, amikor kiveszi, a helyzet kritikus. Kazalhőmérővel mérve az USA-beli ajánlás pedig a következő:

  • 55–65 °C: már kockázati tartományba került a kazal, ezért fontos ellenőrizni rendszeresen a kazal hőmérsékletét, ha az elérte a 50 °C fokot.
  • 65 °C felett: legalább két-három óránként ellenőrizni kell a hőmérsékletet, ha az elérte a 70 °C fokot. Efölött feltehetően tovább emelkedik a hőmérséklet (magától már nem áll le a folyamat), ezért szét kell szedni a kazlat, és ki kell szellőztetni a bálákat, majd újra összerakni.
  • 80 °C felett: nagy a valószínűsége a tűznek. Ha a hőmérséklet eléri a 80 °C fokot, értesítse a tűzoltóságot és a biztosítótársaságot. Ha jóval efölé emelkedik a hőmérséklet, akkor a tárolóból való kiszállítás során a széna lángra kaphat, amikor levegő kerül a bálák közé. Ezért ekkor már a dolgozók testi épségének megelőzése érdekében is javasolt riasztani a tűzoltókat.

Reméljük a cikk segített megvilágítani a helyes betakarítás és tárolás jelentőségét, valamint a megelőzhető kár mértékét.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: