0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Tippek okos vásárláshoz

Az élelmiszer vásárlás napi feladat, az emelkedő árak pedig arra ösztönöznek, hogy ne engedjünk az impulzusvásárlás kényszerének. Hogyan vásároljunk okosan?

Vásároljon nagyobb tételben

A nagy mennyiségű vásárlás nemcsak a műanyag hulladékot csökkenti, hanem a boltba való utazások számának csökkenésével a szállítási költségeket is. Bármit is vásárol nagy mennyiségben, azt érdemes tudni, hogy milyen fogja használni, hogy semmi ne menjen kárba.

Foto: Pixabay

Vásároljon helyi termékeket

Az üzemanyagárak emelkedése miatt az élelmiszerek szállítása drágábbá vált. Mivel a helyben termelt élelmiszereknek nem kell olyan messzire utazniuk, áruk gyakran versenyképes a kereskedelmi élelmiszerboltok áraival. A legtöbb termelői piac gyakran elég olcsó ahhoz, hogy  minden jövedelmi szintű ember hozzáférhet a helyben termelt élelmiszerekhez.

A helyi termények általában frissebbek, mert nemrég szüretelték őket, ami azt is jelentheti, hogy hosszabb ideig eltarthatók. A helyi vásárlás lehetőséget ad arra is, hogy szezonálisan étkezzen.

Hozza ki a legtöbbet a vásárolt termékekből

Legyen tudatosabb az étkezésében, például ebédeljen a megmaradt ételekből, és alakítsa a hulladékot kincssé.  A kissé hibás zöldségből, gyümölcsből a hibás részek eltávolítása után készülhet krémleves, mehet salátába, vagy lehet belőle alaplé. Végül, a maradék ételeket komposztálja, hogy új életet kapjanak.

Foto: Freepik

Barátkozzon össze a fagyasztójával

Ha a már elkészített ételeket a fagyasztóban tárolja, könnyebben elkerülheti az extra  kiadásokat és a hulladékot. A fagyasztóban olyan ételeket is tárolhat, amelyek egyébként megromlanának. Használjon jégkockatartót a citromlé, a fonnyadt fűszernövények és akár a vörösbor fagyasztásához is, amelyek mind tökéletes kiegészítői lehetnek az otthoni főzésnek.

Bírálja felül a szavatossági időt

A minőségmegőrzési idő az a dátum, amely az élelmiszer optimális ízét és minőségét jelzi, és nem mindig annak biztonságos fogyasztását, gondoljon például a sajtokra. Minden minőségi dátumát túllépett termék esetében a józan ész alapján döntse el, hogy az élelmiszer még ehető-e. Ezzel évente akár több ezer forintot megtakaríthat.

 

 

Forrás: treehugger.com