Két keréken, kenuval, lovasszekéren is felfedezhetik Szatmár-Bereg vadregényes tájait, gazdaságait, helyi termelőit, a tájegység agroturisztikai lehetőségeit a Nyitott Porta Napok – Kóstolj bele tájról-tájra nagyszabású programsorozat indító állomásaként 2025. augusztus 23-án, szombaton.
A Nyitott Porta Napok idén tárja ki először kapuit hazánk 5 tájegységén a látogatók előtt, hogy találkozzanak az érdeklődök a vidéki élet, a termelés világával. Az eseménysorozat főszervezője a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége (VTE). Társszervezőivel közösen szeretnék jobban bemutatni a gazdaságokat, a termelőket, a helyi termékeket. A tájegységen termelt jellemző zöldség-gyümölcsök feldolgozási folyamatait, a termékek készítésének technológiáit, lehetőségeit. Porták, amelyek egész évben azon dolgoznak, hogy a földeken, kertekben, gazdaságokban minél hatékonyabban folyjon a munka. Ezt tekinthetik meg a nyár utolsó előtti hétvégéjén Szatmár-Beregben és tölthetnek el egy kellemes hosszú hétvégét a vármegyében, hogy jobban megismerjék a vidék báját, a gazdasági lehetőségeket, a helyi termékeket, termelőket és nem utolsósorban a szatmári vendégszeretetet.
A Kislépték Egyesület, mint szakmai háttérrel rendelkező együttműködő partner, a porták nyitása előtt konferenciát szervez a térség szakembereinek „Nyitott porták – minden, ami mögöttük van” címmel, ezzel is hozzájárulva a program szakmai megalapozásához és a résztvevők közötti tudásmegosztáshoz. A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) tagjaként a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület kapta meg a lehetőséget arra, hogy térségi szervezőként ezt a különleges vidéket bemutassa a helyi termelőin, gazdaságain keresztül. Ruprecht László a SVÉT elnöke is részt vesz a Nyitott Porta Napok Szatmár-Bereg eseményen, hogy a helyi minőségi alapanyagokat népszerűsítse. Tarpán a szárazmalomnál kínál mangalicát szilvával a látogatóknak.
Ahol idén is bemutatjuk Szatmár-Bereg különlegességeit. A Nyitott Porta Napokon Szatmár-Beregben 12 helyszínen ismerhetik meg a termelőket, kapnak gasztronómiai élményeket, kulturális és turisztikai látványosságot a tájegységről. Csaroda, Géberjén, Kölcse, Fülesd, Nagyar, Nyírcsaholy, Panyola, Tarpa, Túristvándi. A nyár utolsó előtti hosszú hétvégéjén látogasson el vármegyénkbe és a 12 helyszín közül legalább 6 portát keressen fel, hogy vasárnap 50%-os kedvezményt kapjon belépéskor a Sóstói Múzeumfaluba. Fedezzük fel közösen ezt a csodás vidéket, a termelők kiváló minőségű alapanyagain, gazdaságain keresztül, hogy a szilva hazájában legyünk büszkék arra, hogy vidékünkön készül Szatmár igazi „fekete aranya”.
Facebook: Minden, ami Szatmár-Bereg