0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

Egy nemzet, amely számára a kajszi ikonikus jelkép

Európa és Ázsia határán, a Kaukázusban fekszik egy ország, amelynek történelme viharosabb, sorsa tragikusabb a miénknél is.

Öntözött, extenzív ültetvények

Az aszalt kajszi prémium minőségű termék
Az aszalt kajszi prémium minőségű termék
Fotó: Csihon Ádám

A kajszi őshazája Közép- és Kelet-Ázsia, egyes források szerint időszámításunk előtt 4-5 ezer évvel ezelőtt Kínában már termesztették, amit elsődleges géncentrumának tekintünk. Az ókorban a selyemúton keresztül jutott el Örményországba, ahol a legnagyobb termőkörzete alakult ki, így ezt a területet nevezhetjük másodlagos géncentrumnak. Később Európába is onnan került be, ami közrejátszott abban, hogy az ország neve a növény tudományos elnevezésében (Prunus armeniaca) is megjelent.

A kaukázusi ország napjainkban is meghatározó kajszitermelő, 120-130 ezer tonnás termésmennyiségével világszinten is benne van a top tízben. Elsősorban az ország melegebb, alacsonyabb fekvésű területein termesztik a kajszit, főként a nyugati és középső országrészben. A legnagyobb termőkörzet az Ararát-völgy, innen származik az exportra szánt gyümölcs döntő része, valamint a híres örmény barackpálinka.

Ültetvényeikre leginkább az extenzív, kisebb mértékben a félintenzív ter­mesztés jellemző. A leggyakoribb koronaforma a hagyományos váza (6 × 5-6 m), néhány újabb telepítésben kompakt váza (4 × 4-5 m) és karcsú orsó (4 × 3 m) is előfordul.

A fák alanyaként elsősorban kajszimagoncot, intenzívebb művelésnél őszibarackot és szilva alanyt használnak. Az ültetvényekben helyi, tradicionális fajták vannak többségben, amelyek termése exportpiacon is keresett.

Jellegzetes fajta az ananászkajszi (Shalakh). Termése igen nagy, 60-90 grammos, lédús, olvadó húsú, különleges édeskés-savanykás ízvilága sokakat trópusi gyümölcsökére (ananász, mangó) emlékeztet.

Előtérben egy középkori kolostor,háttérben az Ararát-völgy, ahol a legtöbb kajszi terem
Előtérben egy középkori kolostor, háttérben az Ararát-völgy, ahol a legtöbb kajszi terem
Fotó: Csihon Ádám
Árasztásos öntözés ültetvényben
Árasztásos öntözés ültetvényben
Fotó: Csihon Ádám

A kajszisok 70-80%-a öntözött, különösen az Ararát-völgyben. Mai napig sokfelé alkalmazzák az árasztásos módszert, a korszerűbb gyümölcsösökben inkább a csepegtető öntözés jellemző. Jó évjáratban, az ültetvények többségében 12-14 tonnás hektáronkénti hozamokat, intenzívebb művelésnél 15-18 tonnát érnek el. Ugyanakkor a tavaszi fagyok náluk is nagy kiesést okozhatnak, emiatt az egyes évek között jelentős lehet a termésingadozás.

A kajszi alapvető gyümölcsnek számít a mindennapokban. Friss fogyasztásra a helyi piacokon értékesítik, emellett nagyobb mennyiségben szállítanak friss gyümölcsöt Oroszországba, az Európai Unióba és a Közel-Keletre. Szintén fontos exportcikkük az aszalt kajszi, amit hagyományosan napon szárítanak.

Az örmény szárított kajszi vastag húsú, aromás, jellemzően jobb minőségű a tömegtermelésből származó török terméknél.

Az örmények nemzeti büszkesége a kajszipálinka (abrikot brandy), amely a föld, a napfény és a nép szorgalmának megtestesítője. Leggyakrabban tölgyfahordókban érlelik 1-3 évig, alkoholtartalma 40-50%. Színe világos aranysárga, néha mély borostyán. Illata intenzíven gyümölcsös, íze édes-fűszeres, lágy, a kajszi természetes édességét idézi vissza. A kajszipálinka készítésének hagyománya a 19. századra nyúlik vissza, amikor az örmény brandyipar kialakult. Eleinte még elsősorban szőlőből készítettek konyakot, amely Ararat Brandy néven vált világhírűvé, később pedig elterjedt a kajsziból való lepárlás is.

Dr. Csihon Ádám
Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: