0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Egersoul neked szól

Gyerekkori emlék egy családi szőlő Kókán, ahol nagy hagyománya volt a szőlőművelésnek, de gyerekként nem szerette ezt a családi programot. Annak is nagyon örült, amikor édesapja idős korában eladta az ültetvényt.

Szép lassú építkezésnek lehetünk tanúi, évekig ismerkedett a területekkel, a szőlőkkel, újat is telepített, és alakítgatta a saját stílusát, amíg azt nem érezte kiforrottnak, addig ugyanis nem szerette volna széles körben megmutatni. Elsősorban a gyümölcsösségre helyezi a hangsúlyt, ezt mindenképpen tudja kontrollálni, hiszen maga készíti a borokat.


Lélek a borban

Eger felől Egerszólátra autózva a környezet hangulatos toszkán vidékekre hasonlít, a településhez közeledve sűrűsödnek a szőlőültetvények, érezhető, hogy egykoron fényesen ragyogott itt a szőlőtermelés csillaga. A birtok legmagasabb pontjáról, ahol a borászat is áll, páratlan panoráma tárul a szemlélő elé, napsütéses időben egyszerre látható az Eged-hegy, a Mátra és a Bükk hegység sziluettje. Sok gondolkodás után született meg az Egersoul név, ami az angol nyelvben lelket jelent, itt ez rímel arra az érzésre, amit kivált az emberekből ez a táj, a szelíd lankáival és a távolban sejlő magasabb hegyekkel. Benne cseng az Egerszólát és a jazz zene egyik irányzata, a soul is. De az is szempont volt, hogy külföldön is értelmezhető legyen, mint márkanév, és kiváló lehet szlogennek is: Egersoul neked szól, hozzád szól.


Egerszólát sokáig az Olasz rizlingről volt híres, de a nem megfelelő gazdálkodás és egyéb körülmények miatt jelenleg itt kevés található belőle, ezért szándéka visszahozni ezt a fajtát azzal, hogy a pincészet zászlósbora lesz. A másik meghatározó tétel a bikavér lesz, a fajtaborokból pedig Kékfrankost tervez, és néhány kisebb egyedi tételt, ahogyan a szőlőtermés engedi, most például ilyen a Zengő és a Pinot noir. Azt tapasztalja ugyanis, hogy a gasztronómiában igény van a fajtaborokra.

egersoul
Fotó: MMG/Koncz János

Jelenleg 17 hektáron termel szőlőt, ezek között van több új ültetvény is, amely még csak mostanában fordul igazán termőre, és ha megtörténik, akkor évjárattól füg­gően 100 ezer palack bor készíthető évente, amelynek az értékesítéséről is gondoskodni kell.

Borai kezdetben néhány egri borboltban és étteremben voltak jelen, tavaly tárta szélesre a kapukat, és megjelent szakkiállításokon, fesztiválokon, felvette a kapcsolatot több kereskedőcéggel, a cél az országos lefedettség és a nemzetközi piac.

A másik nagyon fontos tényező maga a borászat, ami elhelyezkedését tekintve az egyik kuriózum az Egri borvidéken azzal, hogy a szőlőtáblák ölelésében épült meg, ami közel áll a franciaországi borbirtokok koncepciójához. Eger környékén ugyanis nem jellemző ez a fajta birtokkialakítás, a tufába vájt sorpince volt a tradíció évszázadokon át. A helyszín viszont így alkalmas arra, hogy a borok kóstolása mellett szélesebb élményt nyújtson majd az odalátogatóknak, ezért vacsoraesteket, koncerteket, kisebb gasztrofesztiválokat tervez a tulajdonosa.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: