0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 16.

Egészség a bélben: a baromfi mikrobiom jelentősége

A baromfik bélflórája meghatározza az egészséget és a termelés hatékonyságát. A kutatók szerint a mikrobiom tudatos alakítása lehet a jövő kulcsa a fenntartható tartásban.

Gazdasági haszon a telepeken

A mikrobiom tudatos alakítása kézzelfogható előnyöket nyújt a gazdáknak. Ha a bélflóra egészséges, az állatok jobban hasznosítják a takarmányt, így kevesebb takarmányra van szükség az optimális súlygyarapodáshoz. Ez pedig közvetlenül csökkenti a költségeket.

Emellett a kiegyensúlyozott bélflóra mérsékli a betegségek előfordulását, ami kevesebb állatgyógyászati beavatkozást jelent.

Ez nemcsak költségmegtakarítást hoz, hanem segít megfelelni az EU célkitűzésének is, amely a baromfiágazatban is szorgalmazza az antibiotikum-felhasználás visszaszorítását.

fotó: mmg/Csatlós Norbert

A jövő baromfitelepein a szakértők szerint mindennapossá válhat a „mikrobiom-menedzsment”. Ez olyan komplex megközelítést jelent, amely a takarmányozást, a probiotikumokat, a vakcinázást és a telepi környezetet együtt kezeli, sőt, hosszabb távon akár digitális eszközökkel is monitorozza a bélflóra állapotát.

Magyar kutatás és nemzetközi trendek

Magyarországon több egyetemi és kutatóintézeti csoport is foglalkozik a baromfi mikrobiommal. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem szakemberei olyan kísérleteket végeznek, amelyek feltárják a különböző takarmány-alapanyagok hatását a bélflóra összetételére.

Eredményeik alapján a jövőben célzott ajánlások születhetnek a hazai gazdák számára.

Nemzetközi szinten a nagy takarmányipari cégek komoly erőforrásokat fektetnek a mikrobiomra ható adalékanyagok fejlesztésébe. Az EU kutatási programjai szintén kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre, hiszen az antibiotikumok kiváltása egyszerre szolgálja az állatjólétet, a környezetvédelmet és a fogyasztói bizalom erősítését.

A baromfi mikrobiom kutatása új távlatokat nyit a modern állattartásban. Ha sikerül a bélflórát tudatosan formálni, az egyszerre biztosíthatja az állatok jobb egészségi állapotát, a költségek csökkenését és a fenntarthatósági elvárások teljesítését.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: