0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 20.

„Hogyan befolyásolják a társadalmi normák az élelmiszerfeleslegek adományozását?”

A Magyar Élelmiszerbank olyan országos lefedettségű rendszert épített ki, ahol a kamionnyi mennyiségtől egy-egy adag ételig mindent meg tud menteni.

Országos lefedettség – kamionoktól a futárszolgálatig

Az Élelmiszerbank új logisztikai modelleket hozott létre annak érdekében, hogy a munka gördülékenyebb legyen.

Négy fő modellt épült ki és működik jelenleg.

1.    Nagy mennyiségű adományok esetében, melyeket gyártók, kereskedelmi központok, több száz fős rendezvények ajánlanak fel, egy centralizált logisztikai modell a megoldás. Ez az Élelmiszerbank 17. kerületi központjában 2500 m2-en valósul meg. A főtt élelmiszerek egy sokkoló, azaz gyors 6 fokra hűtés után kerülnek szétosztásra.

2.    Közepes mennyiségű adomány esetében, melyeket általában élelmiszeráruházat és iskolák ajánlanak fel egy decentralizált logisztikai eljárásban kerülnek újra osztásra, azaz nem kerülnek be a központba, hanem helyi sokkolók kihelyezésével (pl. iskolák konyháiban) kerülnek lehűtésre és kiosztásra.

Az elmúlt másfél évben 25 iskolából több mint 300 ezer adag ételt sikerült újraosztani.

adomány
Illusztráció/Designed by: Freepik

3.    A kis mennyiségű élelmiszerek kiosztásának feladatát gyakran futárcégek (pl: VOLT) látják el. Ezek alatt kisebb boltok, pékségek, menüztető éttermek, vállalati éttermek szállodák értendőek.

4.    A mikro adományokhoz a budapesti rászorulóknak egy új lehetőségük van hozzájutni, ami nem más, mint a Food for Free alkalmazás, melyet a Munch alkalmazás fejlesztőivel együtt hozott létre az Élelmiszerbank. Ennek az alkalmazásnak a használatához csak az fér hozzá, aki erre az Élelmiszerbaktól jogosultságot kapott. Ebben a formában havi 4-5 ezer csomag étel kerül újraosztásra, csak Budapesten belül.

Tehát azt lehet mondani, hogy a Magyar Élelmiszerbank kiépített egy olyan országos lefedettségű rendszert, ahol a kamionnyi mennyiségtől egy-egy adag ételig mindent meg tud menteni. Ennek feltételeit pedig az úgynevezett Adományozási útmutatóban lefekteti, jogszabályi kereteit megteremti, jogszabályi értelmezést nyújt.

Az élelmiszerbiztonsági követelményeket Magyarországon is az Uniós szintű szabályozások.

Ezek az útmutatók jól látható módon segítenek a vendéglátók számára meghozni azt a döntést, hogy a megmaradt ételt átadják az arra rászorulóknak, mert a feltételek egyértelműek és tisztán értelmezhetőek és a kockázatokkal kapcsolatos félelmeket eloszlatják.

Az adományozási hajlandóság növelése – díjak és élmények

Az adományozási kedv ösztönzésére létrehoztak három logót, melyet image-ként is megjelenhet az üzletek bejáratán, a rendezvények asztalainál, ahol ki tudják fejezni a vállalkozásuk társadalmi felelősségvállalásukat. Ezen kívül különböző ételosztásokra, közös főzésekre invitálnak cégeket és azok munkavállalóit annak érdekében, társadalmi szerepvállalást mint élményt próbálják bevezetni a köztudatba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: