0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 20.

A hazai sertéságazat jelene, múltja, jövője

A hazai sertéságazat sikeres működését, a közelmúltat illető próbatételeket ecsetelték a szakértők az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár második napján megrendezett sertéságazati konferencián.

Jövőre azonos feltételek mellett kívánják fenntartani az állatjóléti támogatásokat. Az állategészségügyi források szintentartására vonatkozó 4,5 milliárd forintnyi keretösszeg áll rendelkezésre.

A sertésállományunk mentes a ragadós száj- és körömfájástól, valamint az afrikai sertéspestistől. A fegyelem azonban nem lazulhat. Dr. Nemes Imre főállatorvos, valamint Nébih-igazgató elmondása szerint a sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampányok csaknem 2 milliárd forint ráfordítást jelentettek 2017 és 2025 között.

Fitos Gábor, az MSTSZ ügyvezető igazgatója szerint több mint 209.000 kocára kértek támogatást 2025-ben. 2024-ben a hivatalos vágásszám 4,7 millió egyed volt (2017-ben ez 3,4 millió). A gyarapodást szemléltető számok: 2017-ben 4,5 millió élve született malacot regisztráltak (21,01 élő malac/koca), míg 2024-ben 5,7 millió malacot (27,72 élő malac/koca).

Szigeti Szabolcs Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár szerint nagy mérföldkő volt 2020-ban, miszerint az új ciklus pénzügyi kereteit elfogadták, és a magyar kormány az Uniótól kapott büdzséhez 80%-os társfinanszírozást tett. Annak idején ez lehetővé tette azt, hogy e forráskeret terhére új pályázatokat írhattak ki.

„A húsipar helyzete az állatbetegségek árnyékában” című előadásában Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke előadásában többek között taglalta, miszerint 2024-ben a húsipari ágazatok növekedése meghaladta az élelmiszer-ágazatok egészét. A húsfeldolgozás és -tartósítási szektor termelésének volumenindexe 6,1%, illetve 13.1%-os növekedést eredményezett. És bár a növekedés mértéke nem volt olyan, hogy kompenzálja a 2023-as évet, amely során az ágazat visszaesése bőven meghaladta a 10%-ot, meggyőződése, hogy a rendelkezésre álló piacvédelmi eszközök aktív használatával a magyar húsipar talpon marad.

A részletes cikket a Magyar Mezőgazdaság hetilap 40. számában olvashatják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: