0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 21.

Dinnyéslány Cecéről

Puha Georgina Petrát mindenki „A cecei dinnyéslányként” ismeri. Nem csoda, hiszen fő profiljaként a nyár legkedveltebb gyümölcsét, a görögdinnyét termeszti, kínálja.

A termesztés már a szezon után elkezdődik

A görögdinnye azon kívül, hogy nagyon ízletes, számos jótékony hatással is rendelkezik. Kiválóan hidratálja a szervezetet, gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Ahhoz, hogy ez a lédús gyümölcs az asztalunkra kerüljön, kitartó és összehangolt munkára van szükség.

– A termesztés, amit a vásárló vagy egy laikus nem is gondolna, már a szezon utáni hónapokban elkezdődik.

A szezont követően a családommal értékeljük az évet, melyik fajta hogyan teljesített, mennyire volt pultálló, vagy melyik típusú dinnye volt az, amit a vásárlók leginkább szerettek. Mérlegeljük, hogy a bevált fajták mellé milyen újdonságot próbáljunk ki.

Ezután a magok megrendelése, hajtatása következik, majd az oltási munkálatok kezdődnek. Ez még sokaknak újdonság lehet, viszont aki haladni akar a korral, már tökre oltott görögdinnyét termeszt. Ennek oka egyszerű: a tök alannyal a dinnye a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben ellenállóbbá válik. Amikor már elég idősek és masszívak a palánták, akkor lehet ültetni őket. A korai fajták április elején kerülnek földbe, viszont azokat még takarni kell fóliával. Ezután a késeiek következnek, szakaszosan, hogy az érés ne egyszerre történjen. Amikor pedig mindez kész, bízunk a jó szerencsében, hogy az időjárás kedvezően alakuljon, és ne legyen olyan hűvös a május, mint idén. Most ugyanis két héttel eltolódott a szabadföldi dinnyék érése a tavalyi évhez képest. Emellett megkezdődnek a gyomlálási, öntözési és tápoldatozási feladatok is. Június végén már lehet szedni az első érett dinnyéket, ami az egyik, ha nem a legnehezebb feladat.

Fotó: Rostási Nikolett

Ki kell próbálni az új fajtákat

Puha Georgina Petra azt is elmondta, az értékesítés nehéz és összetett folyamat, még akkor is, ha minőségi és finom áruja van az embernek. Egyrészt nem lehet versenyt tartani a multik áraival, hiszen minden évben egyre több a termelésbe fektetett költség, emellett pedig a szélsőségesebb időjárás is nehezíti a termelők dolgát. Viszont az odaadó munka finom gyümölcse meghálálja magát. A környékbeli emberek tudják, náluk igazán finom dinnyét lehet kapni – már akkor megkeresik őket, amikor még nem is érik a dinnye, mondván, mikor vásárolhatnak tőlük. Vásárlóik körében a gömbölyű csíkos és a magszegény fajta a legnépszerűbb.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság