0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 22.

A természet megújuló képessége csodálatos, de segíteni kell neki

A mezőgazdaságot, élelmiszertermelést befolyásoló környezetei kihívásokról tartott konferenciát az OMÉK-on a Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont. Az egyes tényezők, így a hőmérsékleti anomáliák hatásairól kutatók és gazdálkodók is megszólaltak.

Kulcsán Balázs vértesacsai gazdálkodó szerint jól mutatja a talajvíz süllyedését, hogy amikor 20 éve először telepítettek őshonos gyümölcsfákat, akkor szinte 100 százalékos eredéssel dolgoztak öntözés nélkül, idén ugyanakkor a minimálisan rendelkezésre álló öntözéssel már nem tudják a fákat mély gyökeresedésre ösztönözni, így akár 80 százalékot is eléri a kiszáradás aránya még magoncok esetében is.

A nyarak szárazodása a legeltetést is kockáztatja, az idén például a vetett állandó gyepükün június eleji első kaszálása után a szeptemberi esőig nem képződött sarjú, ezért nem lehetett kiengedni rá az állatokat.

 A természetes folyamatokra kell ráerősíteni

Globális szinten ott látni a legegyértelműbb változást, ahol a hőmérséklet a fő limitáló tényező. Erdészeti példákat hozva, a számos európai országban pusztulnak a lucosok, főként, ahol nem őshonos a faj, tehát nem a saját helyén van. Hazánkban legföljebb Sopron környékén lehetett őshonos, de már ott is szinte eltűnt, a Bükkben, Mátrában pedig már nincs.

száradó lucfenyves mátra erdő egererdő

Elsősorban nem a klímaváltozás, hanem a talajvízszint süllyedése, a tájhasználat okozza egy-egy faj eltűnését. Még akár az árvalányhajas homoki gyepek is áldozatul eshetnek, ha ismétlődnek a száraz nyarak, osztott meg velünk kutatási eredményeiket Köel-Dulay György. A klímaváltozás nem megkérdőjelezhető, azonban a kutató azt is hangsúlyozta, hogy annak is van veszélye, ha elébe akarunk menni a változásnak.

Bíznunk kell a természeten társulásokat alkotó fajokban, hiszen egyre több bizonyíték van arra, hogy sokkal nagyobb az ellenálló, alkalmazkodó képessége a növényvilágnak, mint korábban gondoltuk.

A mai vegetáció 80 százaléka pedig már jó eséllyel itt élte át a jégkorszakot. Ugyanakkor minél nagyobb biodiverzitást kell elérni faj és kor szerint is, mert a változatosság le tudja reagálni a változást. A megoldást lehetőség ne más kontinensen keressük, hanem Dél-Európában, de mindenekelőtt inkább segítsük az itteni növényzetet megújulni, alkalmazkodni, és csökkentsük a rossz erdő- vagy vízgazdálkodásból eredő nyomást.

A vízhiánynak ugyanis nagyrészt nem a csapadék hiánya az oka még a Homokhátságon sem, hanem, hogy elvisszük a vizet, nem őrizzük meg a szerves anyagot, rosszul műveljük a talajt.

Palik Ferenc szápári ökogazda szerint a gazdálkodásuk teljes újragondolására volt szükség a klímaváltozás miatt. A baj nagyságát mutatja, hogy a bakonyi település közelében lévő Gaja patak valamikor 13 vízmalmot működtetett, a malmok a háború után eltűntek, majd egyre hosszabb időre a víz is eltűnt belőle.  Amíg 10 éve 1-2 hétre száradt ki, idén pedig már 3 hónapig volt cserép száraz a medre, így a legelő állatok nem tudtak belőle itatni.

Palik Lászlóék arra törekedtek, hogy a saját érdekükben minél igyekezzenek minél gyorsabban visszaállítani a természetes ökoszisztémát, a területeik szervesanyag-tartalmát.

Az az elvük, hogy olyan gondokkal állunk szemben, amire nem technológiai, hanem ökológiai megoldást kell találni. Először is átálltak az ökológiai gazdálkodásra, ezzel nem az árbevételeiket emelték, hanem a költségeiket csökkentették. Saját technológiákat dolgoztak ki. A gabonatermesztéskor például minden technológiai elemet elhagytak, ami káros, csak a vetés és az aratás maradt. Ezzel elérték, hogy a 2014 óta azonos nagyságú területtel és gulyával majdnem a háromszorosára tudták növelni a téli takarmányozásra betakarított körbálák számát. A másik dolog pedig, ami megváltoztatta az életüket a malmászat volt, azaz a megtermelt gabonából lisztet, majd abból kenyeret és pékárut készítenek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: