Ehhez ismerni kell a fogyasztói igényeket és hozzáállást és az élelmiszerlánc végéről kapott inputokat beemelni a döntéshozatalba – hangsúlyozta dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a Business Days 2025 szakmai konferencián tartott előadásában, Tapolcán.
A helyettes államtitkár ismertette az aktuális fogyasztói trendeket és külön kitért néhány szegmens sajátosságára, mint pl. a bio élelmiszerek, a funkcionális élelmiszerek, a mentes termékek és a növényi alapú termékek helyére és szerepére.

Dr. Felkai Beáta Olga rámutatott, hogy a vásárlói döntéseket elsősorban továbbra is az ár, a termék elérhetősége és az ízélmény (minőség) befolyásolja, ugyanakkor egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, a hazai eredetű élelmiszerek választása és az élelmiszerpazarlás csökkentése.
A helyettes államtitkár hozzátette, hogy az agrárium előtt álló egyik legjelentősebb kihívás a környezeti viszonyok változásához történő alkalmazkodás. Új növények, új technológiák és termékfejlesztések várhatóak, az élelmiszerbiztonság és a minőség megőrzése a jövőben is kiemelt feladat lesz.