0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 23.

A jövő íze: Merre tart az élelmiszeripar?

Az élelmiszeripar és az élelmiszergazdaság előtt álló kihívások (hatékonyság, alapanyagellátás, versenyképesség, fogyasztói igények változása) eredményes kormányzati kezelése a támogatások és szabályozások révén tud megvalósulni.

Ehhez ismerni kell a fogyasztói igényeket és hozzáállást és az élelmiszerlánc végéről kapott inputokat beemelni a döntéshozatalba – hangsúlyozta dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a Business Days 2025 szakmai konferencián tartott előadásában, Tapolcán.

A helyettes államtitkár ismertette az aktuális fogyasztói trendeket és külön kitért néhány szegmens sajátosságára, mint pl. a bio élelmiszerek, a funkcionális élelmiszerek, a mentes termékek és a növényi alapú termékek helyére és szerepére.

Fotó: Nadin Dunnigan , Pixabay

Dr. Felkai Beáta Olga rámutatott, hogy a vásárlói döntéseket elsősorban továbbra is az ár, a termék elérhetősége és az ízélmény (minőség) befolyásolja, ugyanakkor egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, a hazai eredetű élelmiszerek választása és az élelmiszerpazarlás csökkentése.

Kiemelte, hogy a fenntarthatósági paraméterek közül a legfontosabbak a hazai alapanyag, hazai feldolgozás és a hatóság (Nébih) jelenléte az élelmiszerláncban.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy az agrárium előtt álló egyik legjelentősebb kihívás a környezeti viszonyok változásához történő alkalmazkodás. Új növények, új technológiák és termékfejlesztések várhatóak, az élelmiszerbiztonság és a minőség megőrzése a jövőben is kiemelt feladat lesz.

Forrás: AM sajtóközlemény

Magazin ajánló: