Növekedő hallgatószám
A képzés indítása azért aktuális, mert az első élelmiszermérnökök 2026. januárjában fognak diplomázni. „Azt szeretnénk, ha ők a táplálkozástudományi mesterképzésen tovább tudnák folytatni a tanulmányaikat.” – mondja Vörös Péter. Kaposváron nagy múltja van az élelmiszeriparnak, akik a felmérések szerint igényt tartanak táplálkozástudományi szakemberekre. „Annak érdekében pedig, hogy a hallgatók száma ilyen ütembe növekedjen, folyamatosan foglalkozunk beiskolázási tevékenységgel. Szoros kapcsolatban vagyunk iskolákkal, nyílt napokat szervezünk, a KÁN Egyetemi Napokon pedig bemutatjuk az Egészségtudományi kar képzési és kutatási portfóliója.”
„Szakmaiság és partnerség”
Miután a két egyetem aláírta az egyezményt, Gyuricza Csaba Becze Istvánnal a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökével ült le egy asztalhoz, hogy gazdasági együttműködési megállapodást írjanak alá. Ezzel a szervezettel nem most kezdődött az együttműködés, már több mint 30 éves múltra tekint vissza. A MATE Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is folytat képzéseket. Ez a kapcsolat a MATE létrejöttével még szorosabbá vált. Eddig az oktatásra, kutatásra és szaktanácsadásra fektették a hangsúlyt, de most egy újabb területtel egészül ki ez a megállapodás. Ez gazdasági egyezség és leginkább a vetőmagokra koncentrál, melyet Magyarország után Székelyföldre is kiterjeszt az Egyetem. Ennek megvalósítását az Agrárcsoport Kft. fogja végezni.

„Mottónk a Szakmaiság és Partnerség. Célunk a hosszútávú szakmai partnerség a vidék fenntarthatóságának érdekében.” nyilatkozta Becze István. Háláját fejezte ki az együttműködés kezdeményezését, ami nemcsak kulturális hanem gazdasági együttműködést is ajánl, mely nem csak beszéd szintjén marad, hanem azokat tettek követik.