A MATE égisze alatt szervezett Lagerstroemia-fajtabírálati nap a hazai dísznövény-nemesítésben kezdődő új korszak előfutárának is tekinthető. A közösségi értékelés, az innovatív nemesítési koncepciók, a gasztronómiai kísérletek és a tudományos színmérés együttese azt mutatja, hogy a selyemvirágfa széles körűen hasznosítható.
A program szakmai és közösségi sikerét jól tükrözte a résztvevők aktív bekapcsolódása, a pozitív visszajelzések, valamint az a tény, hogy a kiválasztott fajtajelöltek hamarosan magyar fajtaként is megjelenhetnek a piacon – hozzájárulva a klímaérzékeny, esztétikus és fenntartható zöldfelületek kialakításához.
Innovatív hasznosítási lehetőségek

A rendezvény gasztronómiai különlegességéről Lénárt Zsolt BSc-hallgató és kertész gondoskodott, aki kifejezetten erre az alkalomra kísérletezte ki a Lagerstroemia-virágból készült szörpöt és frissítő koktélt.
A szörp és a koktél visszafogottan virágos, enyhén mézes illatú, harmonikusan édes és üdítő karakterű, megjelenésében is látványos ital volt. Fogyasztásuk élménye felhívta a figyelmet a dísznövények alternatív, nem dekorációs célú felhasználásának lehetőségeire, különösen ehető virágok esetében – természetesen megfelelő élelmiszerbiztonsági háttérrel.
Szerző:
Dr. Kisvarga Szilvia, dr. Orlóci László
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem