0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 28.

Őszi immunerősítés

Az ősz átmenet a nyár és a tél között, egyfajta felkészülési időszak, ráhangolódás az előttünk álló hatalmas változásra. Az egyre gyakrabban tapasztalható hűvös, nyirkos idő még csak az előzetese a fagyos éjszakáknak és a dermesztő reggeleknek.

A megváltozott időjárási körülmények, a napsugárzás csökkenése és bizonyos életmódbeli tényezők fokozottan fogékonnyá teszik a szervezetet az ilyenkor tettre kész kórokozók támadásaival szemben. Mind célpontok vagyunk, mégsem csípnek el mindannyiunkat. Mi lehet ennek az oka?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az alvás stresszcsökkentő, teljesítménynövelő, harmonizáló, regenerálódást lehetővé tevő, védelmi erőnket fokozó szerepét, tehát tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy rendesen ki tudjuk pihenni magunkat.

Aztán ott van a táplálkozás, amit eszünk minden tekintetben kihat az egészségünkre, a védekezőképességünkre, a hangulatunkra, stb. Egy valódi ételekkel táplált, védőanyagokkal ellátott szervezet védelme erősebb, mint egy olyané, amely csak ultrafeldolgozott, fitonutriensekben szegény ételeket kap. Ahogy enyhül a meleg, a szervezet vízigénye is csökken, viszont a megfelelő hidratálásról ősszel és télen sem szabad elfeledkezni, mert ez kulcsfontosságú a nyálkahártyák védekezőképességének fenntartásához. És akkor térjünk rá azokra az élelmekre és gyógynövényekre, amelyek képesek edzésben tartani, illetve felturbózni az immunrendszer működését.

fokhagyma
Fotó: Freepik

Fokhagyma

Az antimikrobiális és antivirális hatású fokhagyma rendszeres fogyasztása segíthet a fertőzések megelőzésében. Erejét az allicin nevű kénvegyületnek köszönheti, ami akkor aktiválódik, amikor lereszeljük, átpasszírozzuk, összerágjuk a gerezdet. Az allicin képes közvetlenül felvenni a harcot a baktériumokkal és vírusokkal szemben. Ezenkívül a fokhagyma serkentheti a kórokozók felismerésére, illetve elpusztítására specializálódott makrofágok és természetes ölősejtek aktivitását. Citrommal kombinálva pedig egyenesen frenetikus csapatot alkotnak.

Citromos-fokhagymás elixír: 30 gerezd fokhagymát és 5 héjastól feldarabolt bio citromot turmixoljunk össze 1 liter vízzel, aztán éppen csak forraljuk fel. Kihűlés után szűrjük át tiszta üvegekbe és tartsuk hűtőszekrényben. Reggelente 1 kis kupicányit fogyasszunk belőle. Ez az adag kb. egy 3 hetes kúrához elegendő. Évente 2 alkalommal ajánlott 1-1 ilyen kúrát elvégezni. Energetizál, stimulálja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és értisztító hatású.

Gyömbér

A gyömbér többek között melegítő, immunerősítő, vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A krónikus, alacsonyfokú gyulladás egy olyan táptalaj, amiből rengetegféle betegség kisarjadhat. A gyulladás csökkentése ezért kulcsfontosságú ezek elkerüléséhez, illetve az egészséges immunfunkciók fenntartásához. A gyömbér híresen jó a gyulladáscsökkentésben, ezért lényegében minden formában előnyünkre vágyik, akár teaként fogyasztjuk, akár ízesítőként használjuk ételeinkhez, legnagyobb rajongói pedig shot formájában is felhajthatnak belőle egy-egy tömény kortyot.

Karotinbombák

A sütőtök, az édesburgonya, a sárgarépa, a piros paprika, a sárgabarack és a mangó hihetetlenül gazdag béta-karotinban. Ezt a vegyületet alakítja a szervezet A-vitaminná, ami alapvető fontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez és a nyálkahártyák védelméhez. A béta-karotint még az sem gátolja, ha hőkezelésen kell átesnie, éppen ellenkezőleg, az még fokozza is a hasznosulásának fokát. Ahogy már mondottam, az A-vitamin elengedhetetlen a nyálkahártyák és a bőr épségének fenntartásához, mégpedig ezek a külső és belső védelmi gátak alkotják a szervezet első védvonalát a kórokozókkal szemben. És az ép falak érthető módon erősebb védelmet jelentenek, mint a sérültek, meggyengültek. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a különböző immunsejtek, például a T- és B-limfociták megfelelő fejlődéséhez és működéséhez is. Ezek a sejtek felelősek a specifikus immunválaszért, a kórokozók felismeréséért és elpusztításáért. És az A-vitamin biztosítja, hogy ezek a sejtek hatékonyan tudjanak reagálni a fenyegetésekre. Mindent összevetve, az A-vitamin növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást, valamint lerövidíti a betegségek időtartamát.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu